USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

EN İYİ SU SİVAS´TA

EN İYİ SU SİVAS´TA

EN İYİ SU SİVAS´TA
17-11-2016 11:19
Google News

Antalya Kundu'da bir otelde dün başlayan ‘Su Sanitasyonunun Önemi ve Su Sanitasyonunda Yerel Yönetimlerin Rolü Toplantısı’nda Sivas’ta kullanılan içme suyunun Türkiye’nin en sağlıklı suyu olduğu açıklandı.

Erhan CEYLAN/

Sivas’ın içme ve kullanma suyunda Türkiye’deki en sağlıklı suya sahip kent olduğu ortaya çıktı. Belediye Başkanı Sami Aydın,  Antalya’da dün başlayan ‘Su Sanitasyonunun Önemi ve Su Sanitasyonunda Yerel Yönetimlerin Rolü Toplantısı’nda, bunun Sivas’ta yapılan su yatırımları ile gerçekleştirildiğini söyledi.

          Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Valiler, Kaymakamlar, İl ve İlçe Belediye Başkanlarının katıldığı toplantıda Sivas’ın içme suyu konuşuldu. Türkiye’dki en sağlıklı içme suyuna sahip illerin başında gelen Sivas’ta standartların nasıl yükseltildiğine dair katılımcılara tecrübelerini anlatan Başkan Aydın, Sivas’ta mikrobiyolojik kirlilik adına önemli bir problem olmadığını vurguladı.

           HER EVDE KULLANILIYOR

Sivas’ta 2015 yılında hipoklarit sisteme geçerek her evde temiz içme suyu kullanımı sağladıklarını da ifade eden Aydın, “İsale hattı, arıtma tesisi, çöpten enerji, su kaçağı, doğal arıtma sistemi gibi önemli projeleri hayata geçirdik. Kentte kloru kaldırarak yerine hipoklorit denilen doğal arıtma sistemi kurduk. Bu hem eski sistemden çok etkili, hem de suda koku olmadığı için damak tadımıza çok uygun bir sistem. Suyu kalitesi ve standardını değiştirmeden  her eve ulaştırıyoruz. Ayrıca Arıtma Tesisi ve Klorsuz Su Sistemi birçok ilimize örnek oldu. Bu projenin modeli bazı illerin belediye heyetleri ve İlbank Proje ekipleri tarafından da incelendi. Yapılan incelemelerin ardından Sivas Belediyesi’nin Arıtma Sistemi İlbank’ın desteklediği içme suyu projelerinde kullanılacak. İçme suyumuzun kalitesini artırmak, gelecek nesillere daha sağlıklı su bırakabilmek için çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.

          HER GÜN ANALİZ YAPILIYOR

Sivas’ta her gün 13 ayrı mahalleden alınan numunelerle içme suyu analizi yapıldığını da belirten Belediye Başkanı Aydın, kentlerde yaşanan içme suyu sorunlarına yönelik 1980’li yıllardaki yapılaşma ve alt yapı sorunlarının neden olduğuna işaret etti.

81 ilin çoğunluğunda Asbestli Çimento Boruların (AÇB) olduğunu kaydeden Aydın, açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

“Maalesef ülkemizin en büyük sorunlarından biri orantısız büyüme ve alt yapı sorunudur. 81 ilimizin çoğunluğunda ciddi oranda AÇB boruları olduğunu biliyoruz. Benim 2004 yılında ilk Başkan olduğum dönemde, 800 kilometre şebeke hattının tamamına yakını AÇP borulardı. Su kaybı oranımız ise yüzde 65 idi. Ayrıca şehrimizin 4 günü susuz kalıyordu. Böyle bir tablo ve ortam ile karşı karşıya kaldık. Altyapı çalışmaları çok maliyetli. Yerel yönetimlerde hem maliyet hem de siyasi primi olmadığı için bu çalışmalara fazla değinmemişler. Halbuki bir şehrin önce alt yapısı sonra üst yapısı tamamlanmalı. Biz bu görüşle yola çıktık ve şehrimizin alt yapısının tamamını yenileme kararı aldık. Bugünümüze baktığımızda 800 kilometre olan şebekenin 600 kilometresini yeniledik. Kaliteli suya kavuşmamız noktasında alt yapının yanı sıra arıtma tesisi, çöpten enerji üretme tesisi, yağmur suyu hattı, kanalizasyon, dere ıslahı gibi önemli çalışmalara imza attık. Önceliğimiz insan sağlığıdır.”
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
01.07.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü