Nurettin ÇUKURYURT
Medicana Hastanesi´nden Psikolog Begüm Çayır, Cuma günü karne alacak öğrencilerle ilgili olarak velilere uyarılarda bulundu, ?Karnesi kötü olan çocuklara ceza verilmemelidir. Bu dönem öğrencilerin eğlenme ve uygun hazırlık çalışması programı yapması için bir fırsat dönemidir?dedi.
Psikolog Çayır, karne günleri öğrencilik hayatının en önemli ve en özel günlerinden biri olduğunu belirterek, "Karne zamanı geldiğinde, alınan sonuç bazı aileleri sevindirirken, bazı ailelerde de hayal kırıklığına sebep olabiliyor. Anne babalar çocuklarının başarısızlıklarından dolayı çoğu zaman yüksek beklentilerinin karşılanmaması sebebiyle öfke ve kızgınlıklarını çocuklarına yönlendirmekte ya da diğer yaşıtlarıyla kıyaslamalar yapmaktadır. Böyle bir durum karşısında, çocukların sonraki eğitim hayatlarındaki başarılarının iniş ya da çıkışında ailelerin yaklaşımı çok önemlidir. Çünkü ailenin tutum ve davranışları, çocuk ile kurulan iletişim ve ilişkilerinin niteliği de okul başarısını etkilemektedir. Aynı zamanda etiketlemeler, suçlamalar ve yargılamalarda her dönemde olduğu gibi bu karne döneminde büyük ölçüde yaralayıcıdır. Bu durum çocukta stres, kaygı, güvensizlik, özgüven eksikliği ve kendini değersiz hissetmeye yol açabilir. Bu tür davranışlar, çocuğun anne ve babasıyla kopuk iletişim kurmasına ve ilgisini dış çevreye yönlendirmesine neden olmaktadır. Çocuğunuzu ´tembel´, ´sorumsuz´ gibi ifadelerle etiketlemeyin. Şiddet uygulamaktan kaçının. ´Tatil yok´ diyerek onu cezalandırmayın. Bu tür olumsuz yaklaşımlar çocuğun öz güvenini örseler; evden kaçma, kendine zarar verme, okul hayatından uzaklaşma gibi durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Özellikle tatil çocuğun dinlenmesi, eğlenmesi ve uygun bir hazırlık çalışma programıyla başarıyı yakalaması için bir fırsat dönemidir. Çocuğunuzun karnesi kötü diye, onun aylardır hayalini kurduğu tatille cezalandırmayın." dedi.
"Tek sorumlusu çocuk değil"
Ailelere de uyarılarda bulunan Psikolog Çayır, "Aileler, çocukların öncelikle iyi notlarına bakmalı, sonrasında başarısız notların üzerinde durmalıdır. Düşük karne notları karşısında çocuğun duygu ve düşüncelerini ifade etmeleri sağlanmalıdır. Aileler çocuklarının başarılı olabilmesi için ellerinden gelen desteği sağlayacaklarını hissettirmelidirler. Çocuklarla durum değerlendirmesi yapılarak ders başarısızlığının nedenleri üzerinde konuşulabilir. Çocuğun güçlü yönlerini takdir edip desteklenmesi gereken yönler birlikte tespit edilmelidir.. İlk yarıyıldaki başarısızlığın daha kolay telafi edilebileceği, bunun için de istekli, kararlı ve programlı bir çalışma gerektiği ifade etmeleri gerekmektedir. Ayrıca kötü karnenin tek sorumlusu çocuk olmadığı bilinmelidir ve çocukla bu sorumluluğu paylaşılması gerektiğini tüm anne babalar bilmelidir." şeklinde konuştu.
Editor : Haberpanelim