Uğur YİĞİT
61 ihracatçı birliği, 27 sektörü ile 100 bin ihracatçının tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin düzenlediği “KOBİ İhracat Seferberliği Eğitim Programları” devam ediyor. Program kapsamında Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) ihracata özendiriliyor. Eğitimlerin sonuncusu, Sivas’a yönelik online gerçekleştirildi. Katılımcılar nasıl ihracatçı olunacağı, ihracata ilişkin desteklerden nasıl yararlanılabileceği ve ihracatın finansmanına kadar birçok konuda bilgilendirildi. Yoğun ilgi gören programın açılışına Vali Salih Ayhan ile TİM Başkanı İsmail Gülle katıldı. Gülle, programda yaptığı konuşmada, ihracat ailesinin Türk bayrağını dünyanın farklı coğrafyalarındaki birçok ülkede dalgalandırdığını belirterek, Sivas’ın da geçtiğimiz yıl 90 ülkeye ihracat yapma başarısı gösterdiğine işaret etti.
Etkinlikte Sivas’ın ihracatı ve “TİM KOBİ İhracat Seferberliği Programı” hakkında bilgiler veren TİM Başkanı İsmail Gülle, “Son 10 yılda, Sivas’ın ihracatı, yüzde 53’lük önemli bir artış göstererek 76 milyon dolara yükseldi. Sivas, özellikle Avrupa ve Amerika ülkelerine başarılı bir ihracat performansı sergiledi. Geçtiğimiz yıl Sivaslı firmalarımız, ABD’ye 12,7 milyon dolar, Çin’e 12,5 milyon dolar, Almanya’ya 7,4 milyon dolarlık ihracata imza attı. Yine Si-vas’tan yapılan ihracatın 2020 yılında 1 milyon doları aştığı ülkeler arasında bir önceki yıla göre Tayland’a ihracat yüzde 277, Avusturalya’ya yüzde 208, İsrail’e yüzde 83 arttı. Sivaslı ihracatçılarımız Kongo’dan Vietnam’a, Kolombiya’dan Estonya’ya toplam 12 ülkeye 2020 yılında ilk defa ihracat yaptı. Toplam 90 ülkeye ihracat gerçekleştirildi” dedi.
Sivas’tan en çok ihracatın 25,9 milyon dolarla makine aksamları sektöründe yapıldığını dile getiren Gülle, “Bu sektörü 17,8 milyon dolarla madencilik, 5,9 milyon dolarla demir ve demir dışı metaller sektörleri takip etti. Sivas’ın ürün bazında ihracatını analiz ettiğimizde, 604 farklı 6’lı GTİP kodlu üründe ihracat gerçekleştiğini görüyoruz. Bu ürünlerin 297’sinde, ülkemiz rekabet üstünlüğüne sahip. Sivas’ın ihracatında, ülkemizin rekabet avantajına sahip olduğu ürünler ise; mermer ve travertenler buğday unu, vermikülit, perlit ve kloritler, mo-bilyalar, ahşap mobilyalar ve ısı pompaları oldu. Sivas’ın 2020’de en çok ihracat gerçekleştirdiği beş ürün ise; transmisyon milleri, kranklar, blok mermer, traverten, tıbbi mobilya aksam ve parçaları, dezenfektanlar, yontulmuş mermer, traverten ve su mermeri oldu. Tarım ve Hayvansal Mamuller sektörlerinde de coğrafi işaretli ürünleriyle ilimiz büyük bir potansiyel taşıyor” diye konuştu.
“
Editor : Haberpanelim