Nurettin ÇUKURYURT/
Şehrin önemli yayınlarından olan Hayat Ağacı Dergisi 33.sayısında, 110 yıl öncesinde Sivas´taki Buruciye, Şifaiye ve Gök Medrese Mütevelli heyetlerinin, vakıf gelirlerini ceplerine indirdiğini, bu haberi ise o devrin etkili yayın organı olan ?Tercüman-ı Hakikat? gazetesinin yazdığını duyurdu.
Konunun uzmanları tarafından hazırlanan ve Prof. Dr. Kemalettin Kuzucu tarafından kaleme alınan yazıda, Sivas´taki bu tarihi eserlerin, 110 yıl öncesinde adeta talan edildiği önemli tablo, yazı ve nakışlarının da satıldığı iddia edildi.
?Şifaiye Medresesi´nde 110 yıl öncesinde tarihi eser kaçakçılığı? yapıldığı iddia edilen metinde, 1900 yılının sonlarında İstanbul basınına Sivas´taki tarihî eser kaçaklığıyla ilgili bir haber düştüğü yazıyordu. Habere göre, sanatsal ve mimarî açıdan nefis eserleriyle adeta açık hava müzesini andıran Sivas´ta Selçuklulardan kalma Sahibiye (Gök Medrese), Şifâiye ve Buruciye Medreselerinin vakıfları yolsuz birtakım kimselerin ellerine geçmiş, tarihî eserlere gereken önem verilmediği gibi bakımsızlığa terk edilmiş durumdaydı. Medreseleri geçim kaynağına çevirmiş olan mütevellilerinin de, vakıf gelirlerini ceplerine indirdiği belirtilen yazıda, medreselerin duvar ve tavanlarındaki tablo, yazı ve nakışlarında satıldığı belirtiliyor.
TERCÜMAN-I HAKİKAT´IN HABERİ
Dönemin güçlü basın teşkilatlarından birine sahip olan Sivas´ta da Tercümân-ı Hakikat gazetesi, Sivas muhabirinden aldığı bilgiye dayanarak haberi geniş bir şekilde kamuoyuna duyurduğunu yazan dergide şu bilgilere yer verildi.
?Kitabelerin söküldüğü, vakıfların en büyük sorumlusu olan Evkaf Muhasebecisi İsmail Hakkı Efendi´nin ise hırsızlığı öğrenince gizlice tahkikata başladığı ve Adliye Nezareti, bu tür suçlara yeltenecek olanlara emsal teşkil etmesi bakımından tarihî eser kaçakçılarına en ağır cezaların verilmesini emretmiştir.?
KİTABE HIRSIZI
İlginç hırsızlık olaylarının da kaleme alındığı yazıda, türbe kapısındaki tarihî levhayı sökenin ise vilayet idare meclisi azası Nuri Efendi olduğu yazıyor. Kitabe hırsızı olduğu ileri sürülen Nuri Efendi´nin ayrıca nüfuzunu kullanarak Şifaiye Medresesi yakınlarındaki arsaya ev yapmak isteyen iki kişinin dilekçesini meclisten geçirmek istediği, ancak İsmail Hakkı Efendi´nin bu arsayı Şifâiye bahçesine katma emeli olduğu da belirtildi.
Editor : Haberpanelim