USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

2024 Yılının Fitre Bedeli Belli Oldu

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılı için fitre bedelini açıkladı. Geçen seneye göre fitre bedeli yüzde 85 oranında arttırıldı.

2024 Yılının Fitre Bedeli Belli Oldu
09-03-2024 12:17
SİVAS
Google News
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında gerçekleştirilen toplantısında, 2024 yılı Ramazan ayı için fitre miktarının belirlenmesi konusunun ele alındığı açıklandı.
2/15
2024 yılının fitre bedeli belli oldu: Geçtiğimiz sene 70 liraydı! 2

Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, konuyla ilgili hadis-i şerifler, mevcut sosyo-ekonomik koşullar ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak, ülkede fitre miktarının 2024 yılı Ramazan ayı için 130 TL olarak tespit edildiği belirtildi.

3/15
2024 yılının fitre bedeli belli oldu: Geçtiğimiz sene 70 liraydı! 3

Bu meblağın nakdi olarak ödenebileceği gibi gıda ve benzeri maddelerin ayni olarak da verilebileceği vurgulandı. Ayrıca belirlenen bu miktarın aynı zamanda günlük oruç fidye bedeli olduğu ifade edildi. Mükelleflerin, günlük gıda harcamalarına denk düşen bir meblağı fitre olarak verebilecekleri de açıklamada yer aldı.

4/15
2024 yılının fitre bedeli belli oldu: Geçtiğimiz sene 70 liraydı! 4

FİTRE NEDİR?

Fitre, halk arasında fitre olarak bilinen bir sadakadır. İnsanın yaratılışının ve Ramazan ayı boyunca oruç tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak kabul edilir. Dinen zengin durumda olan ve Ramazan ayının sonuna kadar mal varlığına sahip olan Müslümanların belirli kişilere vermesi gereken bir sadakadır ve vaciptir.

5/15
2024 yılının fitre bedeli belli oldu: Geçtiğimiz sene 70 liraydı! 5

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?

Fitre, bir Müslüman'ın kendisi ve varsa bakmakla yükümlü olduğu küçük çocuklarının Ramazan Bayramı öncesinde vermekle yükümlü olduğu bir sadakadır. Hz. Peygamber, her Müslümanın fitre vermesinin gerekli olduğunu belirtmiştir, bu bağlamda köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her Müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir.

6/15
2024 yılının fitre bedeli belli oldu: Geçtiğimiz sene 70 liraydı! 6

Fitre verme zamanı genellikle Ramazan Bayramı'nın birinci günüdür, ancak bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu, daha faziletli kabul edilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi tavsiye edilir.

7/15
2024 yılının fitre bedeli belli oldu: Geçtiğimiz sene 70 liraydı! 7

Şâfiî mezhebine göre, fitre verme işlemi, meşru bir mazeret olmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından önce gerçekleştirilmelidir. Fitrenin, Ramazan'ın ilk günlerinde verilmesi de kabul edilebilir.

8/15
2024 yılının fitre bedeli belli oldu: Geçtiğimiz sene 70 liraydı! 8

Fitre vermenin amacı, fakir bir kişinin toplumun standartlarına uygun bir şekilde bir günlük yiyeceğini sağlamak ve böylece bayram sevincine katkıda bulunmaktır.

9/15
2024 yılının fitre bedeli belli oldu: Geçtiğimiz sene 70 liraydı! 9

Günümüzde fitre miktarının belirlenmesinde, bir kişinin bir günlük (iki öğün) normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktar ölçü alınır. Kişi, dinen zengin sayılanlara, usûlüne (anne, baba, dedeler ve nineler) ve fürûuna (çocuklar ve torunlar) fitre veremez. Fitre, bir fakire verilebileceği gibi, birkaç fakire de dağıtılabilir. Ancak, bir kişiye verilen miktarın bir fitreden az olmaması gerekir.

10/15
2024 yılının fitre bedeli belli oldu: Geçtiğimiz sene 70 liraydı! 10

FİTRE KİMLERE VERİLİR?

Fitre, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. Fitre sadakası ve oruç fidyesi vermek durumunda olan kimsenin, bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır.

11/15
2024 yılının fitre bedeli belli oldu: Geçtiğimiz sene 70 liraydı! 11

FİTRE KİMLERE VERİLMEZ?

Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu nedenle bir kimse, zekâtını, fitresini ve fidyesini kendi anası, babası, dede ve ninelerine, çocuklarına, torunlarına ve onların çocuklarına vermez. Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.

12/15
2024 yılının fitre bedeli belli oldu: Geçtiğimiz sene 70 liraydı! 12

Aşağıda belirtilen kişilere fitre verilmez:

- Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,
- Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,
- Eşe,
- Zengine, yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
- Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa.

13/15
2024 yılının fitre bedeli belli oldu: Geçtiğimiz sene 70 liraydı! 13

Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir.

14/15
2024 yılının fitre bedeli belli oldu: Geçtiğimiz sene 70 liraydı! 14

Oruç fidyesi miktarı fitre sadakası kadardır. Bu fidyeler Ramazan'ın başlangıcında verilebileceği gibi, Ramazan'ın içinde veya sonunda da verilebilir. Fidyelerin tamamı bir fakire topluca verilebileceği gibi, ayrı ayrı fakirlere de verilebilir. Bu durumda olan kimseler, fidye vermeye güçleri yetmiyorsa Allah'tan bağışlanmalarını isterler.

15/15
2024 yılının fitre bedeli belli oldu: Geçtiğimiz sene 70 liraydı! 15

Oruç tutmaya gücü yetmeyen yaşlılar ile iyileşme ümidi olmayan hastalar, ileride tutabilecek duruma gelirlerse, fidyelerini vermiş bile olsalar tutamadıkları oruçları Hanefilere göre kaza ederler. Önceden verdikleri fidyelerin hükmü kalmaz, bunlar nafile bağış/sadaka olarak kabul edilir.(İHA)


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü