USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

237 BİN HEKTAR ALAN TOPLULAŞTIRILACAK

237 BİN HEKTAR ALAN TOPLULAŞTIRILACAK

237 BİN HEKTAR ALAN TOPLULAŞTIRILACAK
18-06-2019 07:30
Google News

Hayrullah AĞKAŞ

Türkiye genelinde tarla içi geliştirme ve toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Sivas´ta yürütülen çalışmalar hakkında açıklamada bulundu.

Genel Müdür Aydın, ?Sivas il sınırları içerisinde; 1 Milyon 106 bin 85 hektar tarıma elverişli alandan, 794 bin 774 hektar alanı toplulaştırmaya uygun olarak değerlendirilmiş olup, bu alanlardan 237 bin 959 hektar alanda toplulaştırma projesi geliştirilmiştir? dedi.

Sivas il genelinde yapılan çalışmaların Merkez ilçe, Hafik, Gemerek, Kangal, Şarkışla, Yıldızeli ve Zara ilçelerini kapsadığını belirten Aydın, ?237 bin 959 hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları yapılacak. 4 bin 355 hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlandı. 113 bin 584 hektar alandaki arazi toplulaştırma çalışmaları da devam etmektedir. 120 bin 20 hektar alanda ise arazi toplulaştırma çalışmaları etüt-proje aşamasındadır? ifadelerini kullandı.

MALİYETLER

YÜZDE 90 AZALACAK

Arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri %90 oranında azaltıldığını belirten DSİ Genel Müdür Aydın, ?Sulama projelerinde, kamulaştırmaya ve arazilerin parçalanmasına mani olmak için, kanalların ve yolların planlanması ve uygulaması, parsel sınırlarına bağlı kalmaktadır. Yani arazi sınırlarından geçirilmektedir. Parseller küçük, şekilleri düzensiz olduğundan kanal boyları gereğinden fazla uzamakta, bu da tesis maliyetini yükseltmektedir.  Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde ise; parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlanmaktadır? diye konuştu.

SULAMA METOTLARI

KOLAYLAŞACAK

Arazi toplulaştırma çalışmalarınınekonomik tarımın yapılmasını engelleyecek, toprak koruma ve sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede parçalanmış, dağılmış parselleri bir araya getirerek, çiftçinin yaşam düzeyini yükseltecek teknik, ekonomik ve sosyal tedbirleri almayı sağlayacağını ifade eden Genel Müdür Aydın, şöyle devam etti:

?Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. Arazi maliklerine kamulaştırma bedelleri yerine arazi verilerek, toprağından kopması önlenmektedir. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az iki kat artmaktadır.?

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, ?Bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli´ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum? dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
02.07.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü