Hayrullah AĞKAŞ
Yılbaşından bu yana marketlerde 25 kuruştan satılmaya başlanan poşet parasının 15 kuruşunun devlete aktarılacağı öğrenildi. Marketlerin ödeme bölümlerine asılan uyarı yazısında, ?Poşetler tüketiciye 25 kuruştan satılacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı her bir alışveriş poşeti için satış noktalarından 15 kuruş geri kazanım katılım payı tahsil edilecektir? ifadelerine yer verildi.
Plastik poşetlerin ücretli satılmasını da içeren Çevre Kanunu değişikliği yeni yılla birlikte yürürlüğe girdi. Kanuna göre alışveriş poşetleri tüketiciye 25 kuruştan satılıyor. Plastik poşetleri ücretsiz veren satış noktalarına, kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira para cezası kesilecek. Poşet ücretleri 25 kuruştan az olmamak üzere her yıl güncellenecek.
VATANDAŞ TEPKİLİ
Marketlerin poşetleri ücret karşılığında satmaya başlaması gündemdeki yerini korurken tüketicilerin büyük çoğunluğunun uygulamaya tepki gösterdiği, az da olsa bazı kesimlerin ise çevre kirliliğinin önlenmesi açısından destek verdiği gözlendi. Kimi vatandaşlar ise marketlerin bu uygulama sayesinde para kazandığını iddia ederken, market görevlileri çıkarılan yasa gereğince para alınmaya başladığını savunuyor.
Şehrimizdeki bazı marketlerde ise tüketicileri bilgilendirmek için ödemelerin yapıldığı kasalara asılan uyarı yazılarında, ?Yasa gereği alışveriş poşetleri ücretlidir? başlığı altındaki metinde ?1 Ocak 2019 tarihinden itibaren yurt genelinde plastik alış veriş poşetleri tüketiciye 25 kuruştan satılacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı her bir alışveriş poşeti için satış noktalarından 15 kuruş geri kazanım katılım payı tahsil edilecektir? ifadelerine yer verildi.
?KAYNAK OLACAK?
Öte yandan paralı poşet uygulamasıyla ilgili açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, ?Poşet 25 kuruş, bunun 15 kuruşu kanunen Bakanlığa gelecek. 10 Kuruş poşet maliyeti, 2 kuruş da KDV´dir. Marketler poşetten para kazanamaz. Poşeti parayla satmayan marketlere de ceza var. Aldığınız fişi kontrol edin. Bütçeye gelecek paralar; altyapı, sıfır atık, bisiklet yolları, yürüyüş yolları, gürültü bariyerleri, arıtma tesisleri yapımı için kaynak olacak? dedi.
KULLANIM AZALDI
Parayla satılmaya başlanması nedeniyle poşet kullanımının bir haftalık süre içerisinde yüzde 50 oranında azaldığı açıklanırken, marketlere alış-verişe gidenlerin büyük bölümünün yanında file ve bez çanta götürdüğü gözlendi.
Editor : Haberpanelim