Erhan CEYLAN/
Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanlığı arasında 81 ildeki Meslek Liselerinde işbirliği protokolü imzalandı. Mesleki eğitim ile reel sektörün birbirine entegre edilmesinin önünü açacak olan protokol törenine şehrimizden Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, MEB Şube Müdürü Malik Erdoğan ile Sivas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Salih Delice katıldı.
TARİHİ GÜN
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu arasında, TOBB Başkanlığı ev sahipliğinde geçtiğimiz gün gerçekleştirilen Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü ile hem eğitim hem de iş dünyası için tarihi bir gün olarak değerlendiren Bakan Selçuk, ?Ekonomimizin itici gücü olarak TOBB´un varlığı ve bu birlikle bizim işbirliğimiz son derece hayati bir önem taşıyor. Bu önemi ekonomi ve eğitim arasındaki ilişkiyle doğrudan doğruya ifade ediyoruz. Çünkü eğer ekonomide bir orta gelir tuzağından söz ediliyorsa bu aslında orta eğitim tuzağıdır. Yani eğitimimiz iyileşirse ekonomimiz iyileşecek mesajı bize verilir. Bu dönüşüm çerçevesinde mesleki ve teknik eğitimin ders çizelgeleri, öğretmen eğitimleri, buradaki iş ve işlemlerin yürütülmesi, üretim bazlı bir öğretime geçilmesi bunların hepsi mesleki eğitimde paradigmanın dönüştüğünü değiştiğini değişeceğini gösteriyor. Bu bizim MEB bünyesinde aldığımız kararlarla değil, oda temsilciliklerimizin gayretleriyle milli eğitim müdürlüklerimizin okul müdürlerimizin gayretleri belli bir noktaya taşınacak bir husustur. Bundan dolayı da bu gayretleri esirgemeden muhakkak suretle bu desteklerimizi ortaya koymak zorundayız" dedi.
?GENÇLER İŞSİZ KALMAYACAK?
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise yıllardır dile getirdikleri ancak bir türlü hayata geçiremedikleri bir adımı attıklarını, mesleki eğitim ile reel sektörü birbirine entegre edeceklerini söyledi.
Firmaların çalıştıracak nitelikli eleman bulamadığından şikayet ettiklerini ve artık kahve köşelerinde işsiz genç kalmayacağını da vurgulayan Hisarcıklıoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
??Memleketin her yerinde kahvehanelerde gençler işsiz bir şekilde oturuyor. Niye, çünkü okullarda verdiğimiz eğitim, dışarda işe yaramıyor. Dışarda talep gören nitelikler, okullarda öğretilmiyor. Bu asimetrik yapıyı değiştirmek zorundaydık. Yurtdışına baktık. Avrupa´da genç işsizliğin en düşük olduğu ülke, yüzde 6 ile Almanya. Niye, çünkü mesleki eğitim ile reel sektörü, Odalar vasıtasıyla birbirine entegre etmişler. Genç nüfusumuz var diye övünüyoruz. Ama aslında bu potansiyelimizi kullanamıyoruz. Mesleksiz olduğu için birçok gencimiz işsiz kalıyor. Bu aslında gelecek açısından da büyük bir risk. İşte Türk iş dünyası, Odalarımız ve Borsalarımız vasıtasıyla elini taşın altına koyuyor. Milli Eğitim Bakanımızın cesur ve kararlı politikası sayesinde Türkiye´de bir ilk başlıyor. Piyasada talep gören niteliklere göre hazırlanan, yeni ve dinamik bir mesleki eğitim modeline geçiyoruz. Bu kapsamda 81 İl´de 81 meslek lisesi, protokol kapsamına alınıyor. Odalarımız ve Borsalarımız vasıtasıyla buralardaki mesleki eğitimin dinamik, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanmasını sağlayacağız. Bu okullarda atölyeler ve laboratuvarlar kuracağız, mevcut olanları yenileyeceğiz. AR-GE ve Beceri Tasarım Atölyelerini faaliyete geçireceğiz. Eğitim içeriklerini TOBB ETÜ desteğiyle hazırlayacağız.?
Editor : Haberpanelim