Uğur YİĞİT
Kardeşler Mahallesi’nde bulunan Şehit Erdal Çetin İlkokulunun 40 yıldır leylekleri ağırlıyor. Mahallenin ve okulun simgesi olan leylekler, her yıl ilkbaharda yuvalarına gelerek kuluçkaya yatıyor ve havaların soğumasının ardından ise 3-4 yavruyla sıcak bölgelere göç ediyor. Beton binaların arasında mahalle sakinlerine ve öğrencilere doğal yaşamın güzelliğini yaşatan leylekler, vatandaşların ve öğrencilerin göz bebeği durumunda.
Okul Müdürü Ömer Doğan Çerçioğlu, yaklaşık 40 yıldır okulu meslek tutan leyleklerin bu yıl 10 gün kadar bir gecikmeyle geldiklerini ifade ederek, “Okulumuzun çatısındaki yuvalarına kavuştular. 10 günlük gecikme bu yıl havaların soğuk gitmesi baharın biraz geç gelmesiyle ilgili olduğunu düşünüyorum. Mart ayının ikinci haftasından itibaren mahalle sakinlerimizin gözleri okulun çatısında olduğu için leyleklerimizin geliş gününü saati ve dakikasını bize bildirdiler. Bu yıl leylekler 24 Mart tarihinde çatıdaki yuvalarına gelip yerlerini aldılar. 40 yıldır 1980’lerden beri okulumuzun çatısında leyleklerin bulunması okulumuz öğrencileri için bir sevinç kaynağı mutluluk kaynağı mahallemizin büyükleri içinde baharın geldiğinin müjdecisi her bölgenin her şehrin farklı emareleri var Sivas’ımızda da leylekler yer alıyor. Bu yüzden kadim Sivas kültüründe leylek pilavı, baca pilavı diye bir gelenekte var” dedi.
ÖĞRENCİLERİMİZ BÜYÜK MUTLULUK DUYUYOR
Öğrencilerin leyleklerin gelişinden büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Çerçioğlu, “Aynı zamanda leylekler ile ilgili bize bir çok soru da soruyorlar. Hatta bazen sorulara cevap veremediğimiz de oluyor. Bu leylekler geçen yıl ki leylekler ile aynı mı? Leylekler kaç yıl yaşar? O kadar uzun yolu nasıl gidiyorlar? Nerede dinleniyorlar? Öldüklerinde yavruları mı bu yuvaya geliyorlar diye? Sorular soruyorlar. Bizde bu sorulara daha sağlıklı cevaplar verebilmek için leylekler konusunu zaman zaman internetten araştırıp öğrendiğimiz oluyor. Onlara da cevaplarını veriyoruz. Bildiğimiz kadarıyla leylekler 25-30 yıl kadar yaşıyorlar. Bir seferde dört yumurta yapıyorlar. Dolayısıyla iki leylek gelirken 6 leylek olarak gidiyorlar sıcak bölgelere ve yolculuklarında denizi değil kara güzergahını kullanıyorlar. Nil nehrini takip ettiklerini biliyoruz. Ayrıca tek eşliler mitolojide sadakatin sembolü olarak da görülüyorlar ve 26 milyon yıldır da yeryüzünde oldukları söyleniyor.” diye konuştu.
Editor : Haberpanelim