Burcu CELLAT/
Medicana Sivas Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Özlem Bolayır, gebelerde tehlikeli olabilecek durumlarla ilgili açıklama yaptı.
Gün içerisinde 5´ten fazla görülen bulantı ve kusmalara karşı uyaran Bolayır, uzun süre aç kalınmaması, bu tip rahatsızlığı olanların da mutlaka yatışı yapılarak tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.
Fazla kusmaların diyaliz gerektiren böbrek yetmezliğine kadar gidebileceğini de vurgulayan Bolayır, ?Gebelerin yüzde75´inde bulantı ve kusma görülebilir. Oldukça sık görülen bir bulgudur. Bunların yüzde 35 kadar bir kısmında günlük aktivitesini etkileyecek kadar ciddi bir durum görülebiliyor. Kadın evinde, işinde çalışmaktan rahatsızlık duyabiliyor. İş gücü kaybı gerçekleşebiliyor. Gebelik kusma bulantısı sabah bulantısı olarak bilinir ama günün herhangi bir saatinde gece dahi görülebilmektedir. Sebebi tam olarak bilinmiyor. Ailevi sebepler etnik faktörler hepsi etkileyebiliyor. Gebelik sırasında yükselen hormonların etkisinin çok olduğu düşünülüyor ama bunun dışında yorgunluk ev ortamındaki stres vitamin mineral eksiklikleri, karbonhidrattan fakir beslenme hepsi etkileyebiliyor. Unutmamamız gereken bir nokta gebelik bulantı kusmaları sadece gebeliğe bağlı olmayabilir. Özellikle gebenin 5´inci haftasından önce başlayan ve 12´ici haftasından sonrada devam eden ve aynı şiddetle devam eden bulantı kusmalarda başka bir patolojinin olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır. Gebelik bulantı kusması çok yaygın görülüyor. Bu yüzden de bazen hekimler tarafından bazen de hastalar tarafından maalesef göz ardı edilebilmektedir. Hiçbir zaman hamile kadın yemekten çok dolu bir mide ile kalkmamalı ve uzunca sürede aç kalmamalıdır. Yine B6 vitamini yani piridoksin içeren vitaminlerinde bulantıyı kesici özellikleri var. Mutfaklarımızda kullandığımız zencefilinde etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bulantı ve kusmadan kaynaklı yemek borusunda yırtıklar olabilir. Eksik olan vitaminlerden kaynaklı özellikle b vitamini eksikliğinden kaynaklı çok ağır tablolar ortaya çıkabilir. Gebe susuz kalır. Vücudunda asidik bir hal oluşabilir. Kilo kaybı olur. Kas erimesi olur. O yüzden ağır bir tablodur. Bulantı ve kusma hekim ve hasta yakınları tarafından bu yüzden önemsenmelidir. Hiperemezisde öyle tablolar oluşmaktadır ki susuzluktan kaynaklı gebe diyaliz gerektiren böbrek yetmezliğine dahi gidebilir? dedi.
Editor : Haberpanelim