USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

7. Kitap Günleri PAZARTESİ BAŞLIYOR

7. Kitap Günleri PAZARTESİ BAŞLIYOR

7. Kitap Günleri  PAZARTESİ BAŞLIYOR
01-09-2018 07:59
Google News

Gökhan KARA/

Ünlü yazar, düşünür, fikir adamı ve gazetecilerin katılımıyla 3 Eylül Pazartesi günü gerçekleşecek olan Sivas 7. Kitap Günleri hakkında dün yaptığı basın toplantısında konuşan Vali Davut Gül, Sivas´ın bir Kültür şehri olduğunu hatırlatarak ?Tüm kitap dostlarını bu etkinliğimize bekliyoruz? dedi.

Dün Buruciye Medresesi´nde, Vali Yardımcısı Mehmet Nebi Kaya, Belediye Başkanı Sami Aydın, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Taşkın´ın ile beraber basın toplantısı düzenleyen Vali Davut Gül, 4 Eylül Kitap günleri programı hakkında bilgiler vererek, 100 stant kurulduğunu ve bu yıl 200´in üzerinde yayınevinin katılacağını söyledi.

BURUCİYE MEDRESESİ YANINDA

Vali Gül, ?4 Eylül Kültür ve Sanat Etkinlikleri çerçevesinde bu sene 7.sini yapacağımız kitap fuarını her zamanki gibi Şifaiye ve Buruciye Medresesi´nin arasındaki kısımda yapacağız. Gelen misafirlerimiz, sanatçılarımız ve kültür adamlarımız Buruciye Medresesi´nde söyleşilerini, imza günlerini ve şiir dinletilerini yapacaklar? dedi.

100 STANT 200´İN ÜZERİNDE YAYINEVİ

Vali Gül, ?Geçen sene 80 standımız vardı bu sene sayıyı arttırarak 100´e çıkarttık. Şuan bu 100 stant bile yetmedi. Daha fazla standımız olsa daha fazla yayın evimiz gelecekti. Kitap fuarı yayınevleri tarafından tercih edilen ve ilgi doyulan bir fuar. Geçmiş yıllarda 100 binin üzerinde kitap satılıyordu. Bu sene 150 binin üzerinde kitap satılmasını ümit ediyoruz. Bazı yayınevlerine yer veremedik.  Onlardan özür diliyoruz. Standı kime verirsek verelim bazı stantlar hep dışarıda kalacak.  Stantta 200´in üzerinde yayınevi var. Bize müracaat bunun çok üzerindeydi. Olabildiğince indirmeye çalıştık. Gelecek yıllarda fuarımız daha büyüdüğünce herkese yer verecek durumda olacağız? ifadelerine yer verdi.

?DUYARLI OLALIM?

Bu tür etkinliklerin çok yapıldığını belirten Vali Gül, ?Bu etkinlik için arkadaşlarımız 3-4 aylık emek vererek bu noktalara getirdi. Emeğin boşa gitmemesi ve davet ettiğimiz kişilerin tekrar ilimize gelmesi için burada coşkunun çok iyi olması gerekiyor. Biz bütün Sivas olarak biz ev sahibiyiz. Sivaslı olarak misafirimizi ne kadar iyi ağrılarsak bizim için o kadar iyi referans olur. 4 Eylül Kongresi iyi bir marka bu markaya da en iyi sahip çıkacak Sivaslılardır. 4 Eylül´e eğer biz sahip çıkmazsak başkasının sahip çıkma ihtimali yok. O açıdan başta basın mensupları olmak üzere etkinliklerin duyurulmasında tüm herkesten duyarlı olmasını istiyorum? dedi.

?YEREL YAZARLARIMIZA DEĞER VERELİM?

Yerel fikir adamlarına yeterli desteğin verilmediğini dile getiren Vali Gül, ?Köy danasından öküz olmaz diye amiyane bir söz vardır. Bizim kendi değerlerimizin kıymetini bilmiyoruz. Her biri birbirinden kıymetli, her biri çok yetkin, yetişkin yerel şahsiyetlerimiz var. Bunların değeri bilinmiyor.  Bu şahsiyetlere katılım bekliyoruz. Katılım olmayınca gerçekten mahcup oluyoruz. Burada 10-20 kişiyle program yapmak yazık olur. Popüler kişilerin zaten genel bir izleyici kitlesi var. Diğerlerini de bizler hak ettiği değeri verelim katılım ve destek verelim? şeklinde konuştu.

?SİVAS´IN TANITILMASI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ?

Kitap Günlerinin Sivas´ın tanıtılması bakımından çok büyük önem arz ettiğini belirten Belediye Başkanı Sami Aydın, ?Buraya çok değerli yayın kuruluşları ve yazarlarımız katılıyor. Her biri bu Selçuklu, Osman ve Cumhuriyet şehri olan Sivas´ı daha iyi tanıma ve tanıtma imkanı buluyorlar. Bizim genelde arzumuz şehrimizin daha iyi tanıtılması. Birincisi olaya böyle bakmak lazım. Bu açıdan Sivas Kitap Günleri çok önemli. İkincisi, okumak kadar güzel bir şey yoktur. Yani bir dişli makineyi yağladığınız da nasıl tıkır tıkır çalışırsa emin olun insan beynini tıkır tıkır çalıştıran da okumak oluyor. Okumak bir alışkanlık. Zorla olmuyor. Tanınmış ünlü simaların buraya gelmesi birebir vatandaşla karşı karşıya olması çocuklarımızın okuma alışkanlığı edinmesi bakımından da çok önemli motive edici bir fırsat diye düşünüyorum. 150 bin kitap satışından bahsediyoruz. 7 yıldır bu devam ediyor. Bu açıdan da çok önemli.? Dedi.

?ÖRNEK ALAN DEĞİL, ÖRNEK OLAN POZİSYONDAYIZ?

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya, ilimizin kitap günlerinde örnek alan değil örnek olan bir pozisyonda olduğunu vurgulayarak, ?Biz en iyi şekilde yapmak için araştırmalar yaptığımızda diğer kitap günlerinde Sivas´taki gibi açık alanlara ve kültürel varlıkların yanlarına kaydırıldığını gördük. Bu bizleri ziyadesiyle memnun etti. Bununla beraber Sivas Kitap Günlerinden sahip olduğumuz tarihi ve kültürel değerlerimizin etrafında en iyiyi yapmak için çaba sarf ediyoruz. Malumunuz olduğu üzere anketlerle ve sosyal medya üzerinden gelen taleplerden yola çıkıyoruz. 4 Eylül etkinlikleri kapsamında bu programı düzenliyoruz. Biz bütün talep edilen yazarlara ulaşıyoruz ancak onların vakitlerinin programımıza uygun olup olmadığı önemli. Zira kimisi tatilde kimisi yurtdışında kimisinin de başka programı olabiliyor. Bizler her sene bu programı icra ettiğimiz ve örnek bir program yaptığımız için tekrara düşmeden yeni programlarla bu günleri daha aktif daha etkin hale getirmemiz gerekiyordu. Bu da bizler için önemli bir sorumluluktu. Buna çalıştığımızı ifade etmek isterim. Bu noktada 4 Eylül´de gerçekleştireceğimiz Engellilerin Gönül Dünyasından  İnciler programımızın örnek teşkil edeceğini düşünüyorum. Bununla birlikte Sivas´ın kültür adamlarını da unutmayacağız. Ahde vefa göstereceğiz.  Bununla beraber çocuklarımızın etkin katılımı için geçen senelerde yapmış olduğumuz programlara ek olarak bu sene gölge oyunları da sergilenecek. En büyük hedef kitlemiz çocuklarımız. Çocuklarımızı kitapla buluşturabilmeyi hedefliyoruz? ifadelerine yer verdi.

?KİTAP GÜNLERİ SİVAS´A YAKIŞIYOR?

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, ?Sivas kitaba aşına bir şehirdir. Şimdi bir üniversitemiz daha açıldı diye çok seviniyoruz. Selçuklular bu şehre 15 tane üniversite açmışlardı. 15 medresenin her birinin de çok önemli kütüphaneleri vardı. Sivas´a bu yüzden kitap günleri çok yakıştı. Emeği bulunan devlet büyüklerimize çok teşekkür ediyorum. Bu etkinliğe tüm kültür adamlarımızın dostlarımızın kitabı seven herkesin ve tüm Sivas halkının ilgi göstereceğine inanıyorum? şeklinde konuştu.

?UYGARLIĞIN TEMELİ OKUMAK?

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Taşkın ise, ?Üniversite mensubu olarak okumaya başlayıp sonra okutan birisi olarak okumanın hele hele bizim kültürümüzde, geleneğimizde oku ile başladığımız eylemin devletlerin de temelini oluşturduğunu hepimiz biliyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş bir geleneği görselliğin en üst düzeye çıktığı bu çağda gündeme taşımak ve 150 bin kitap satışı gerçekleştirmek Sivas için çok başarılı bir organizasyondur diye düşünüyorum. Bu fuarı başarılı bir şekilde düzenlemek herkesin yapacağı bir şey değildir. Uygarlıkların temelinde okumanın olduğunu herkes biliyor. Bugün güç yarışında bilenler başarılı oluyorlar. Bu belki göz ardı ediliyor ama okumanın tek taraflı olmadığını hepimiz biliyoruz. Okumayı asla göz ardı edemeyiz. Hamasetin ötesinde temel yarışlarda okuma ile kendimizi göstermemiz gerektiğini bildiğim bu etkinliğin ilimizde gerçekleştirilen en büyük organizasyonlardan olduğunu düşünüyorum? diye vurguladı.

Konuşmaların ardından Vali Gül ve beraberindekiler kitap fuarı alanını gezerek incelemelerde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
03.07.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü