HABER MERKEZİ
Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde Batı Nil virüsü vakalarının yalnızca altı olarak açıklandığını belirtmişti. Ancak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanı Dr. Önder Yüksel Eryiğit’in verdiği bilgiye göre, yalnızca İstanbul’da bu sayı 21’e ulaştı.
10Haber'den Özgür Gökmen Çelenk'in aktardığına göre, İstanbul'un dokuz ilçesi özellikle risk altında bulunuyor.
Eryiğit'in açıklamalarına göre, İstanbul'da en yoğun sivrisinek türü olarak Culex sivrisinekleri öne çıkıyor, ancak Aedes sivrisineklerinin yoğunluğu da her geçen gün artıyor. Culex sivrisineklerinin yoğun olduğu bölgeler arasında Ümraniye, Beylikdüzü, Arnavutköy, Eyüp Sultan, Başakşehir, Esenyurt, Avcılar, Küçükçekmece ve Büyükçekmece ilçeleri yer alıyor. Bu ilçelerdeki yoğunluğun temel sebebi, sivrisineklerin durgun sularda üremesi ve bu bölgelerdeki yeni üreme alanlarının kontrol altına alınamaması.
İstanbul genelinde, sivrisinek üreme kaynağı olarak 220 bin civarında nokta tespit edilmiş durumda. Bu noktalar arasında göletler, terk edilmiş inşaat alanları, süs havuzları ve tıkanmış rögar kapakları bulunuyor. Haftalık olarak bu alanlarda larva kontrolleri yapılıyor ve duruma göre ilaçlama yapılıyor ya da sular akışkan hale getiriliyor. Ayrıca, İSKİ ile yapılan işbirliği kapsamında derelerin temizliği ve akışkanlığının sağlanması gibi önlemler de alınıyor.
Özellikle Avcılar’da, Küçükçekmece Gölü’nün kuzeybatısındaki Yeşilkent Mahallesi gibi kontrolü zor alanlarda beş yıldır özel bir çalışma grubu görev yapıyor. Başakşehir’de de büyük bir üreme kaynağı tespit edilmiş ve bu alana yönelik özel çalışmalar yürütülüyor.
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, "Culex" türü sivrisineklerden bulaşan Batı Nil virüsü salgınına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Yavuz, Marmara bölgesinde, özellikle Bursa ve İstanbul’da bildirilen vakalara dikkat çekerek, virüsün yaşlılarda merkezi sinir sistemine zarar verip ölümcül olabileceği konusunda uyardı. Ayrıca, hastalığın virüsü taşıyan kuşlarla temas eden sivrisinekler yoluyla insanlara bulaştığını ve menenjite yol açabileceğini belirtti.
BATI NİL VİRÜSÜ HAKKINDA BİLGİLER
- Batı Nil virüsü: İnsanlara genellikle enfekte sivrisineklerin sokması yoluyla bulaşan bir viral enfeksiyondur.
- Belirtiler: Kuluçka süresi 3-14 gün olan bu hastalık, ateş, baş ağrısı, halsizlik, kas ağrıları, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, cilt döküntüleri, kas titremeleri, uyku hali ve koma gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
NASIL KORUNULUR?
- Sivrisinek sokmalarına karşı korunmak için, özellikle sivrisineklerin en aktif olduğu akşam saatlerinde açık havada bulunmaktan kaçının veya bu saatlerde kapalı giysiler tercih edin.
- Pencere ve kapılara sineklik takarak sivrisineklerin içeri girmesini önleyin; sivrisineklerin yoğun olduğu dönemlerde cibinlik kullanmak da etkili bir yöntemdir. Kapalı mekanlarda hava dolaşımını sağlayacak vantilatör veya klima gibi cihazlar kullanarak sineklerin ortamdan uzak durmasını sağlayabilirsiniz.
- Sivrisineklerin üreme alanlarını yok etmek için dikkatli olun. Lastik tekerlekler, teneke kutular, boş saksılar ve su varilleri gibi sivrisineklerin üreyebileceği yerlerde su birikmesini önleyin, bu tür kaplardaki suları düzenli olarak boşaltın ve kullanılmadığında ters çevirin.
Editor : Haber Merkezi