USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Akdeniz Diyeti Bunama İçin Şart

Hakemli bilimsel dergi BMC Medicine'de yeni yayımlanan çalışma belirli bir beslenme türünün ilerleyen yaşlarda Alzheimer ve genel olarak bunama riskini azaltmada kayda değer ölçüde etkili olduğunu ortaya koydu.

Akdeniz Diyeti Bunama İçin Şart
28-03-2023 13:02
SİVAS
Google News

HABER MERKEZİ

Araştırmaya göre, Akdeniz diyeti diye bilinen sebze ağırlıklı beslenme tarzı, genetik risk taşıyan kişilerde bile bunama olasılığını yaklaşık dörtte bir azaltıyor.

Akdeniz diyeti; sebzeler, kabuklu yemişler, kepekli tahıllar ve balık açısından zengin bir beslenme biçimi. Deniz ürünleri, meyve, sebze, kuruyemiş ve zeytinyağı Akdeniz diyetinde büyük yer kaplıyor. Bilim insanları daha önce de Akdeniz diyetinin yaşlılarda zihinsel sağlığın korunmasına yardımcı olduğunu gösteren araştırmalar yürütmüştü. Hakemli bilimsel dergi BMC Medicine'de yayımlanan yeni çalışma ise önceden elde edilen bulguları bir adım ileri taşıdı.

 BİN KİŞİDEN 12’SİNDE GÖRÜLDÜ

İndependent Türkçe'nin haberine göre, beslenme tarzları Akdeniz diyetinden en uzak olanlar arasında her bin kişiden yaklaşık 17'sinin bu 9 yıl içinde bunama teşhisi aldığı görüldü. Yemek seçimleri Akdeniz diyetine en çok benzeyenler arasında ise her bin kişiden sadece 12'sinde bunama tespit edildi. Araştırma süresi boyunca toplamda 60 bin 298 katılımcıdan 882'sinde bunama semptomlarının ortaya çıktığı belirtildi.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
02.07.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü