Erhan CEYLAN/
Hububat hasadının başladığı ilimizde, anız yakanlara karşı uyarıda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, hasat döneminde en önemli çalışmalardan birinin anız yangınları ile mücadele olduğunu belirtti.
Bu nedenle anız yakanlara dekar başına 42 lire 4 kuruş para cezası uygulanacağını bildiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyit Yıldız, bu cezanın anız yakılan yerin elektrik hattı, akarsu, baraj, göl-gölet, orman, meskun mahalle yaklaşımı, diğer tarlalardaki ürünleri tehdit etme gibi etkenlerle birlikte 5 katına çıkabileceğini vurguladı.
Anız yakmanın hiçbir faydası olmadığı gibi toprağın doğal yapısını da bozduğunu belirten Yıldız, ?Sivas´ta hububat hasadı başlamış olup, bu hasat döneminin bereketli ve bol kazançlı geçmesini dilerim. Hasat zamanında önemli bir çalışma da anız yangınlarıyla mücadeledir. 2872 Sayılı Çevre Kanunu´nun, Ek-1 Maddesinin "c" bendinde ?Anız yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır´ denilmektedir. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 2017 yılı için anız yakanlara, yaktıkları her dekar için 42,44 TL idari para cezası uygulanacak ve yakılan alanın orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallelerde olması halinde ceza 5 kat artacak. Anız yakmanın hiçbir faydası olmadığı gibi, toprağın doğal yapısı bozulduğu için toprağa zarar veren ve gelecek yıllarda verimi düşüren bir uygulamadır. Dolayısı ile sürdürülebilir tarım açısından, toprağın doğal dengesinin korunması, olası yangınların önlenmesi ve hava kirliliğinin önüne geçilebilmesi için anızların yakılmaması gerekmektedir. Anız yakan çiftçilerimiz, ceplerindeki parayı çıkarıp yakıyorlar, bunu bilsinler. Çiftçilerimiz hasat sırası ve sonrasında sapların parçalanarak toprağa geri dönüşümü sağlanmalıdır. Ekim için anız yakmasınlar. Biz çiftçilerimize hem daha ucuz, hem daha zahmetsiz hem de anızı yakmaya gerek duymayan toprak işlemesiz, anıza direk ekim yöntemini uygulamalarını tavsiye ederiz" diye konuştu.
OPERATÖRE 227 LİRA CEZA
Dane ve sap kaybının milli kayıp olduğunu ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyit Yıldız, dane kaybı yaparak biçim yapan operatörlere ise 227 lira para cezası uygulanacağını belirterek, ?Müdürlüğümüz 43 personel ile hasat süresince sahada olacak. Yaptığımız denetimlerde belgesiz veya %2´den fazla dane kaybına neden olacak şekilde biçim yapıldığının tespit edilmesi halinde, operatör ve biçerdöver sahiplerine her fiil için ayrı ayrı 227,00´er TL idari para cezası uygulayacağız. Çiftçilerin bir yıllık emeklerinin karşılığını almaya başladığı şu günlerde biçim hataları nedeniyle çiftçinin emeklerinin toprağa gömülmesine müsaade etmeyeceğiz. Dane kaybının sadece çiftçilere değil ülke ekonomisine de büyük zararlar vermektedir. %1´lik dane kaybının bile on binlerce ton ürünün değerlendirilememesi anlamına gelmektedir? dedi.
Editor : Haberpanelim