USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ANNE VE BABA FİGÜRÜ ZEDELENMEMELİ

ANNE VE BABA FİGÜRÜ ZEDELENMEMELİ

ANNE VE BABA FİGÜRÜ ZEDELENMEMELİ
17-09-2021 07:00
Google News

Medicana Sivas Hastanesi Psikoloğu Gizem Yılmaz, yeni ve ilk evliliklerin en az yarısının boşanma ile bittiği belirterek boşanma sürecinin çocukların üzerindeki olumsuz etkileri hakkında bilgi verdi. 

Anne ve baba arasındaki ilişkinin bitebileceğini, ancak ebeveyn rollerinin ömür boyu devam edeceğinin unutulmaması gerektiğini söyleyen Yılmaz, "Yeni ve ilk evliliklerin en az yarısının boşanmayla sonuçlandığını biliyoruz. İkinci ve üçüncü evliliklerini yapan insanlara baktığımızda da bu oran yine oldukça yüksek seyrediyor. Boşanmanın çocuklar üzerinde birçok olumsuz etkisi var. Ancak doğru müdahaleler ile bu etkiyi en aza indirmemiz de mümkün. Anne ve baba arasındaki ilişki bitebilir ancak ebeveyn rolleri ömür boyu devam edecek bir maratondur. Anne ve babaların bunu unutmaması gerekir. Anne ve babanın boşanma kararını çocuğa birlikte iletmelerini öneriyoruz. Bunu yaparken eşit miktarda, tutarlı ve sırayla konuşmaları gerekiyor. Aksi takdirde ebeveynlerden birinin bu durumu açıklaması çocuğun o ebeveyne karşı suçlamalar, gizli bir öfke yaşamasına neden olabiliyor. Bunun yanı sıra çocuğu bekleyen yeni hayatında çocuğun kimde kalacağı ve kimin ne kadar sürede göreceğini gözlemlemek ve bunu çocuğa aktarmak çok önemli. Bu sayede belirsizliklere karşı çocuğun geliştirdiği korkuyu en aza indirebiliyoruz. Çocuk bazen bu değişimi kayıp veya yas olarak algılayabiliyor ve yasta gibi tepkiler verebiliyor. İnkar, öfke, pazarlık ve depresyon dediğimiz süreçlerden geçebiliyor. Bu noktada akranlarına durumu açıklamaktan da çekiniyor ve durum karşısında utanç geliştirebiliyor. Daha önce sergilemediği tavırlar sergiliyor ve bunun yanı sıra somatik yakınmalar bu duruma eşlik edebiliyor. Bu noktada çocuk içsel yaşantısında, yaşananlardan kendini sorumlu tutma eğiliminde. Buna engel olabilmemiz için eşler arası iletişimiyle bu boşanma kararının çocukla hiç bir ilgisi olmadığını çocuğa aktarmak gerekiyor" diye konuştu.

'UZUN VADEDE YIKICI SONUÇLAR'

Boşanma sürecinin hem anne, baba hem de çocuk için oldukça sancılı bir süreç olduğundan bahseden Yılmaz, "Ne yaşanırsa yaşasın çocuğun gözündeki anne baba figürü kesinlikle zedelenmemeli ve birbirlerini kötülememeleri gerekiyor. Bunu önemle vurgulamak lazım. Anne ve babanın evliliği yürütememesinden kaynaklanan suçluluk duygusu çocuklara taviz vermelerini ve sınır koymalarını zorlaştırabiliyor. Bu noktada çocuğu kısa vadede mutlu etseler de uzun vadede her isteği yerine getirdikleri için talepleri karşılanmadığında bir mutsuzluk ve hayal kırıklığı yaşamalarına sebep olabiliyor. Özellikle çatışmalı evliliklerin sonunda ailenin bir tarafı çocuğa sınırsız oyuncak alarak veya çocuğun her istediğini yerine getirerek çocuğa iyilik yaptıklarını düşünüyorlar ama ne yazık ki uzun vadede yıkıcı sonuçlar elde ediyoruz. Boşanma sonrası her iki evde de çocuğa özel bir oda ve alan yaratmak oldukça önemli. Boşanma hem anne baba hem çocuk için sancılı bir süreç. Bundan dolayı bu süreçte bir uzman destek almak önemli. Kavganın şiddetin olduğu, sevginin olmadığı bir ortamda büyümektense bilinçli iki ebeveynin ayrı evlerde çocuk gelişimini sağlaması oldukça sağlıklı olacaktır" ifadelerini kullandı.

'SUÇA EĞİLİM OLUŞUYOR'

Boşanma sonrası özellikle ergenlik döneminde çocukların bir çok suça karıştıklarını gözlemlediklerini belirten psikolog Gizem Yılmaz, "Suça eğilimleri var, ancak doğru müdahalelerde bulunursak, diğer ailelerden çok daha sağlıklı, çok daha sevgi dolu bireyler haline getirebiliriz. Bir tehlike unsuru değiller. Boşanmış çocuğun ailesi olmak ya da boşanmış kadın olmak gibi bir etiket önemsenmediği sürece toplumla gayet sağlıklı iletişim kuracaklardır. Çocuklar içsel yaşantısında anne ve babanın bütün mutsuzluğunu kişiselleştirme eğiliminde ve bunu yaptıkları için de bir çok depresyon, izole olma gibi durum söz konusu olabiliyor. Bu noktada anne ve babaya büyük görev düşüyor. Çocuğa evliliklerinin bitme nedenini anlatmaları faydalı olacaktır" dedi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.07.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü