USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Avcıpınarı Akbelen Olmasın

Türkiye, Muğla Akbelen'de yaşananları konuşurken, bunun bir benzeri Yıldızeli’ne bağlı Avcıpınar köyünde de yaşanmak üzere.

Avcıpınarı Akbelen Olmasın
30-07-2023 11:54
SİVAS
Google News

Arife Defne ARSLAN 

Deprem felaketini yaşadığımız ve insanların enkazdan kurtarılma mücadelesinin verildiği günlerde,  Avcıpınar köyünde yapılmak istenen maden sahasına "ÇED gerekli değildir" kararı verildi.

Patlatmaların yapılacağı köyde topraktan çıkacak asbestin kansere yol açacağından, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin sona ereceğinden endişe duyan Avcıpınarı’nın köylüleri maden sahası için yürütmeyi durdurma talebiyle dava açtı. CHP Milletvekili Karasu, Çevre Bakanı Özhaseki’nin yanıtlaması talebiyle sorunları TBMM gündemine taşıdı. Salı günü, TANAP Doğalgaz Boru Hattı’nın geçtiği ve 1'inci Derece Arkeolojik Sit Alanı yakınında olan köydeki bu tartışmalı proje için mahkeme heyeti keşif yapacak.

Türkiye Muğla Akbelen'de yaşanan doğa katliamını konuşurken, bunun bir benzeri Sivas’ın Yıldızeli ilçesine bağlı Avcıpınar köyünde de yaşanmak üzere. Altından TANAP Doğalgaz Boru Hattı geçen ve 1’inci Derece Arkeolojik Sit Alanı’na çok yakın köyde yapılmak istenen maden ocağı ve atık tesisi için “ÇED gerekli değildir” kararı verildi. Köylüler mahkemeye, CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu da konuyu TBMM gündemine taşıdı.

 Türkiye’nin 11 ilde yıkıma yol açan deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalıştığı günlerde Avcıpınar'a maden ocağı ve atık tesisi yapılması için hazırlanan projeye “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildi. Geçimini tamamen tarım ve hayvancılıktan sağlayan ve üzerinde meranın olduğu köy arazisi, TANAP Doğalgaz Boru Hattı'na 215 metre, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı özelliği bulunan, eski Ermeni yerleşimi olan ve “Kilise Tepesi” adını taşıyan alana 380 metre uzaklıkta bulunuyor. Ruhsat alanı içinde Kızılırmak'ı besleyen Özdere Deresi ve yan kollarından Kenözü Deresi, Alıçlık Deresi ve isimsiz kuru dereler ile pınarlar da bulunuyor.

PATLATMA YAPILACAK, ALTIN ARANACAK

Avcıpınarı’na komşu Sandal ve Kavak köylerini de çok yakından ilgilendiren ve “AVC Anatolis Resources Mad. San. Tic. A.Ş’nin projesi olan tesis “Kompleks Cevher Ocağı ve Cevher Zenginleştirme Tesisi ile Maden Atık Depolama Tesisi” adını taşıyor. Tanıtım dosyasına göre tesis, Avcıpınar Köyü’nün 1.192 hektar sahasının 22,96 hektarında 2 bin 600 ton/yıl kapasite ve patlatmasız açık işletme yöntemi ile ayrıca 25 hektarlık bölümünde 200 bin ton/yıl kapasite ile yeraltı işletmesi yöntemi ile olmak üzere 2 milyon 800 bin ton/yıl maden ocağı ve 70 bin 313 ton/yıl konsantre cevher tesisi yapılması planlanıyor. Projede Altın (Au), Kurşun (Pb), Çinko (Zn), Bakır (Cu) ve Gümüş (Ag) bulunurken cevher üretimi açık ve yeraltı işletme yöntemleriyle gerçekleştirilecek ve açık işletme sahasında malzeme iş makineleri ile alınacak, yeraltında ise dinamitlerle patlatmalar yapılacak.

KÖYLÜLER TEPKİLİ

Avcıpınarı’nın tarım ve hayvancılıktan başka geliri olmayan köylüleri, maden sahasında yapılacak kazı ve patlatmalar nedeniyle kanser hastalığına sebep olan asbestin kanser rahatsızlıklarına yol açacağını, tarım ve hayvancılık faaliyetlerine zarar vereceğinden büyük endişe duyuyor. Konuyla ilgili, yürütmeyi durdurma talebiyle dava açan köylülerin avukatı Nazan Türkdoğan davanın bilirkişisinin yarın keşif için yarın Sivas’tan köye geleceğini bildirdi.

KARASU BAKANA SORDU

CHP Sivas Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ulaş Karasu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin  yanıtlaması talebiyle yazılı soru önergesi hazırladı. Projeyle ilgili köylülerin endişelerini aktaran Karasu, Bakan’a şu soruları yöneltti:

 

  • Türkiye genelinde son 5 yılda ve yıllara göre kaç adet ÇED başvurusu olmuştur? Bu başvuruların proje türlerine göre dağılımı nedir, başvurular nasıl sonuçlanmıştır?
  • Sivas'ta yapılan başvuru sayısı ve proje türlerine göre sonuçları nelerdir? Anılan dönemde kaç "ÇED gerekli değildir" kararı verilmiştir?
  • Tesiste personel, cevher ocağı ile cevher zenginleştirme faaliyetleri kapsamında kullanılacak su hangi kaynaktan sağlanacaktır? Sahada açılacak su kuyuları öngörülüyor ise yer altı ve yer üstü su kaynaklarının korunması ve çevreye etkileri açısından bu durum değerlendirilmiş midir? Sivas’ta kaç adet içme ve kullanma, kaç adet sanayi ve kaç adet sulama maksatlı kuyu bulunmaktadır? Kaç metreküplük yeraltı suyu işletme rezervi bulunurken, bunun ne kadarı tahsis edilmiş durumdadır?
  • Kanser hastalığına yol açtığı öne sürülen asbestli toprağın yoğun olduğu köylerin olduğunun bilinmesine karşın, bu duruma tanıtım dosyasında yer verilmemesine rağmen, maden tesisi için ÇED gerekli değildir kararı verilmesinin gerekçesi nedir? Bu durum dikkatlerden de kaçırılarak, kazılacak ve patlatılacak topraklarından yoğun olarak açığa çıkacak asbest ve köylülerin rahatsızlıklardan kim ya da kimler sorumlu olacaktır.

    SivasEkspres- Sivas Ekspres Gazetesi - Sivas Haberleri - Haberler - Sivas

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28.06.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü