Burcu CELLAT
Başlan yaptığı açıklamada, “TÜİK son yılını yönetici değişiklikleriyle geçirirken olan biz vatandaşlara oluyor. 9 ay dayanamayan eski genel müdürün yerine 15 günlük vekaleten genel müdür vekili ardından 2 Mart tarihi itibariyle de yeni genel müdür atanmıştır. Memurlar ve emeklileri olarak bugün açıklanan % 0,91 gibi piyasadan kopuk enflasyon oranının yeni yönetimin iktidara bir jesti olduğunu düşünüyoruz.
Memur ve emeklilerinin aylıklarının en önemli harcama kalemini gıda, konut ve sağlık giderleri oluşturmaktadır. TÜİK rakamlarıyla Aralık ayına aya göre gıdadaki artış % 5.12, konut giderlerinde % 3.64 ve sağlık giderlerinde %7.38 iken, memur ve emeklileri ilgilendiren enflasyon artışının Aralık ayına göre % 2.60 olmasının hiçbir anlamı bulunmamaktadır.
Ağustos ayında başlayacak ve 2022-2023 yıllarını kapsayacak toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde iktidara nefes aldırmak için TÜFE enflasyonunun düşük gösterilmesi bir operasyonun da işaret fişeğidir.
Ücretinden başka geliri olmayanlara göre yeni bir enflasyon sepeti hazırlanmadığı ve harcama guruplarının ağırlıkları bu yeni sepete göre hazırlanmadığı sürece TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranının anlamı da, değeri de yoktur.
BASK/AR-GE Birimi tarafından yapılan araştırmaya göre; TÜİK’in açıkladığı Şubat ayı enflasyonu ile (aile yardımı hariç) bazı unvanlardaki memurların aylıklarındaki erimenin özeti şudur:
12/1 derece ve kadrodaki bir hizmetlinin Hakem Kurulu Kararı gereği Ocak ayında aylığındaki 111,78 TL’lik artışın 99,78 TL’si erimiş, geriye 12,00 TL kalmıştır” dedi.
Editor : Haberpanelim