USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

BİLİM, TEMELİNİ İSLAM COĞRAFYASINDAN ALDI

BİLİM, TEMELİNİ İSLAM COĞRAFYASINDAN ALDI

BİLİM, TEMELİNİ İSLAM COĞRAFYASINDAN ALDI
07-11-2020 00:00
Google News

Yüksel MENEKŞE

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi tarafından başlatılan online konferans serisinin son konuğu Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talip Yaşar Alp oldu. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kariyer Merkezi ve Öğrenci Toplulukları koordinasyonuyla gerçekleştirilen organizasyonda Prof. Dr. Alp, ?Medeniyetimizde Bilim ve Teknoloji? hakkında online konferans yoluyla akademik ve idari personel ile bir araya geldi. Bilim ve teknoloji alanında geniş bilgi veren Alp, ?Bugünkü bilimin temelleri aslında İslam coğrafyasında atılmıştır. Tarih boyunca birçok Avrupalı bilim adamlarının sahiplendiği keşifler, kendilerinin ilk bulduklarını söyledikleri icatlar, hakikatte İslam dünyasındaki çalışmalarla ortaya çıkmış, tercüme yoluyla yahut göç, ticaret gibi çeşitli sebeplerle Batı dünyasına taşınmıştır. Tabi ki herkesten gizlenen bu gerçeği İslam coğrafyasına ne yazık ki çeşitli vesilelerle unutturdular. Bunu dünyada bilen çok az insan var. Neden bu gerçek gizleniyor? Neden İslam dünyasının yapmış olduğu çalışmalar, bugünkü ilim tahsil eden insanların faydasına sunulmuyor. Saklı duran bu kitaplar İslam dünyasındaki çalışmalara meşale olacaktır? dedi.

?Ortaçağ Avrupası karanlık içerisinde boğulurken, İslam coğrafyası bilhassa Abbasiler Dönemi, özellikle Halife Memun zamanında Bağdat dünyanın ilim, kültür merkezi haline gelmiştir? diyen Alp, ?Farabi, İbni Sina, Biruni, Gazali, Elcahiz, Elkindî, Elhâvî, Ebu´l-Vefâ el-Bûzcânî, Ebu Mansur, Ebubekir Razi, İbni Nefis, Cizreli Elcezeri, Hasan El Benna, Takiyyüddin Errâsit, El Hasan, Yakubî, Taberi, Ömer Hayyam en meşhurlarıdır. Daha adı duyulmamış, keşfedilmemiş yüzlerce âlim var. Bunlar İslam dünyasının yetiştirdiği bazılarının adını bile duymadığımız kaşifleri. Her alanda çok yönlü çalışmaları var. Tıp, matematik, astronomi, felsefe, psikoloji, kimya, fizik, edebiyat, tarih, din, coğrafya, geometri, metafizik, ruhbilimi, akıl, bilimlerin ayrıştırılması, mühendislik, zooloji gibi alanlarda her bir İslam âlimi 150 ile 450 arasında sayıları değişen eserler kaleme alan Allame-İ Cihan diye tabir edebileceğimiz âlimlerdir. Belki de bu isimlerden sadece 600 bilim adamını saysak ki bugün yaşasalardı Nobel ödülünü kazanabilirlerdi. Bu ne kadar gurur verici, ilham verici bir durumdur. Bugün bu eserler kaybolmuş yahut Avrupalılar tarafından çalınmış, tercüme edilmek suretiyle Batının kütüphanelerinde yahut üniversitelerinde yer almaktadır. Bazıları ise ne hikmettir bilinmez arşivlerde durmaktadır. Bunların bir an önce gün yüzüne çıkarılması, tekrar okutulması, ders programlarına alınması yüksek lisans, doktora tezi yapılması gerekmektedir. Özellikle bazı teknik üniversiteler bu kitapları bizzat okutmalıdır. Böyle yaparak bütün bu ilimlere tarihin seyrini yeniden değiştirerek layık olduğu değeri tekrar kazandırmak gerekmektedir. Bunları biz yapmıyoruz ancak Avrupa bunu yapıyor, bugün tercüme yoluyla dünyanın en iyi üniversiteleri arasında ders kitabı olarak Oxford gibi birçok üniversitede yerini almaktadır. Bizde Batı´daki gelişmeleri takip ederek aynı yolu izlemeliyiz, yeniden geçmişte olduğu gibi dirilmeli, yarınlara umutla bakarak çok çalışmalı, yeni hedeflerimizin peşinde koşmalıyız.? dedi.

Program sonunda Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, Alp´e teşekkür ederek Sivas´a davet etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
14.06.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü