USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

BİNİN ÜZERİNDE TEDAVİ YAPILIYOR

BİNİN ÜZERİNDE TEDAVİ YAPILIYOR

BİNİN ÜZERİNDE TEDAVİ YAPILIYOR
18-08-2022 05:00
Google News

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Cengiz Güney, bölüm hakkında bilgiler vererek, “Bölümümüz ilimizdeki ve bölgemizdeki bir açığı kapatmaktadır. Her yıl yaklaşık olarak binin üzerinde hastanın servise yatırılarak tedavisi yapılmaktadır” dedi.

Arife Defne ARSLAN

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Cengiz Güney, çocuk cerrahisinin önemi ve çocuk ürolojisine dair açıklamalarda bulundu.

Çocuk cerrahisi birimini “Anne karnından başlayıp 18 yaşına kadar olan hastaların cerrahi olarak düzeltilebilen birçok hastalığının tedavisi ile uğraşan birim” olarak  tanımlayan Doç. Dr. Güney “Bazen doğuştan olan bazı hastalıkların tedavisi için hasta 18 yaş üstünde bile takip ve tedavisi çocuk cerrahisi tarafından yapılabilmektedir” dedi.

ÇOCUK ÜROLOJİSİ AMELİYATLARI BAŞARI İLE YAPILMAKTADIR

SCÜ Çocuk Cerrahisi Kliniğinden bahseden Doç. Dr. Güney, “Kliniğimiz Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde halkımıza hizmet vermektedir. 1 profesör ve 1 doçent olmak üzere 2 konusunda uzman hekimimiz mevcuttur. Her iki hekimimiz tarafından hem çocuk cerrahisi hem de çocuk ürolojisi ameliyatları başarı ile yapılmaktadır. Bu açıdan bölümümüz ilimizdeki ve bölgemizdeki bir açığı kapatmaktadır. Her yıl yaklaşık olarak binin üzerinde hastanın servise yatırılarak tedavisi yapılmakta bunların da 4’te 3’ü ameliyata ihtiyaç duymaktadır” dedi.

Çocuk ve yetişkin cerrahisinin birbirinden farklı olduğunu belirten Güney “Çocuk yaş grubundaki cerrahi hastalıklar ile yetişkin yaş grubundaki hastalıkların özellikleri ve davranış şekilleri birbirinden farklıdır. Çünkü çocuklarda her yaşa özel vücut yapısında ve çalışmasında farklılıklar meydana gelir. Bu nedenlerle çocuk yaş ve yetişkin yaş grubunda aynı hastalıklar olsa bile farklı bulgu verebilirler ve tedavileri de buna göre farklılık gösterebilirler. 19. yüzyılın sonlarından itibaren ülkemizde çocuk hastaların cerrahi tedavilerini başlangıçta genel cerrahi ve ortopedi hekimlerinin yaptığını görmekteyiz ancak yıllar ilerledikçe çocuklarla ilgili bilgilerimizin artması nedeni ile bu işi artık sadece bu konuda uzmanlık alan hekimler yani çocuk cerrahları yapmaya başlamıştır” ifadelerine yer verdi.

Anne karnında meydana gelen hastalıkların hangilerinin çocuk cerrahları tarafından tedavi edildiğine dair de konuşan Doç. Dr. Güney “Yemek borusunun yokluğu, akciğerde meydana gelen doğumsal hastalıklar, karın bölgesi ile göğüs kafesini birbirinden ayıran kasın olmamasına bağlı fıtıklar, mide ve bağırsaklarda anne karnında iken meydana gelen doğumsal tıkanıklıklar, karın duvarının olmaması veya eksik olması, böbrek çıkış darlıkları, mesane ve genital bölgeye ait hastalıklar özellikle erkek çocuklarda peygamber sünneti denilen hipospadias, kız çocuklarında yumurtalık kistleri, rahim ve döl yatağını ilgilendiren birçok hastalık çocuk cerrahları tarafından tedavi edilir. Bizde hastanemizde bulunan modern cihazlarla donatılmış yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yenidoğan hekimlerimizin desteği ile bütün bu hastalıkların tedavisini başarı ile yapmaktayız” dedi.

Çocuk hastalarda en sık saptanan cerrahi hastalıklara örnek olarak kasık fıtığı, erkek çocuklarda yumurtanın yerinde olmaması, apandisiti örnek gösteren Güney, çocuk ürolojisinin ilgi alanında olan hastalıklarla ilgili olarak “Bunların birçoğu anne karnında gelişim yetersizliğine bağlı olarak meydana gelen hastalıklardır. Böbrek çıkış yerinde üst idrar kanalında darlık, alt idrar kanalında darlık, mesaneden böbreklere idrar kaçağı, mesanenin kapanmaması, peygamber sünnetli diye de bilinen idrar kanalının açılma yerinde bozukluklar olması, sünnet derisine ait bozukluklar, yumurtanın yerinde olmaması cerrahi olarak müdahale yapılan hastalıklardır. Sonradan meydana gelen çocukluk çağı böbrek tümörlerinin cerrahi olarak çıkarılması yine çocuk cerrahi merkezlerinde diğer branşlar ile birlikte başarı ile tedavi edilmektedir. Gece ve gündüz idrar kaçırma gibi bozukluklarının tedavisi cerrahi gerektirmeyen ancak çocuk cerrahisi pratiğinde tedavisi yapılan hastalıklardandır. Kliniğimizde çocuk ürolojisinin ilgi alanında olan bütün bu hastalıkların tedavisi başarı ile yapılmaktadır” açıklamasında bulundu.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü