Uğur YİĞİT
Türkiye´de yaklaşık 20 bin TİP-1 diyabet hastası çocuk var. Çocukların okulda, evde, uykuda yaşamlarının her alanında şeker ölçümlerinin takiplerinin yapılması gerekiyor. Günde defalarca parmakları delinmek zorunda kalan çocuklar hem acı çekiyor, hem de sosyal yaşamları olumsuz etkileniyor. Sivas´ta çocukların parmakların delinmemesi için "Elinize Değil Yüreğinize Dokunuyoruz" projesi hayata geçirildi. Valilik tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında kentte 4-18 yaş aralığında 157 çocuk tespit edildi. Tespit edilen çocuklara sensörlü glikoz ölçüm cihazı dağıtıldı. Glikoz sensörleri ile çocukların parmakları delinmeden şekerlerinin ölçümleri yapılacak. Cihazla birlikte ani kan şekerin düşmesinin ve yükselmesinin önüne geçilecek. Cihazla birlikte aileler çocukların başında nöbet tutmak zorunda kalmayacak ve çocukların sosyal yaşamları olumsuz etkilenmeyecek.
Programda konuşan Vali Salih Ayhan, cihazların dağıtılmasıyla projeyi somutlaştırdıklarını belirterek, "Bu diyabet cihazıyla çocuklarımızın artık parmakları delinmeyecek, acı hissetmeyecekler. Projemiz Türkiye'de 20 bin çocuğa adeta ışık oldu. Onların da inşallah parmakları artık delinmeyecek. Bu konudaki güzel gelişmeleri de takip ediyoruz. Bundan sonraki süreçte artık diyabet yönetimini çok daha iyi şekilde yapacağız. Bu projeyi sadece cihaz alımı olarak görmeyin. Birlikteliklerimiz devam edecek. Eğitimlerimiz ve rehberlik faaliyetlerimiz de olacak." dedi.
Projeden yararlanan 13 yaşındaki Zeynep Altunhan da 10 yıldır diyabet hastası olduğunu dile getirerek, "Geceleri şekerim çok düşüyordu. Ailem ve ben çok zorlanıyorduk. Sadece bu ay içinde 3 kez hastanede yattım. Artık bu şekilde olumsuzluklar yaşayacağımı düşünmüyorum. Vali Bey'e çok teşekkür ederim." diye konuştu.
Durdu Kayayurt ise oğlunun bu hastalıkla 4 yıldır mücadele ettiğini belirterek, bu süreçte çok sıkıntı çektiklerini, cihaz sayesinde hem oğlunun hem de kendisinin yaşamının kolaylaşacağını anlattı.
Editor : Haberpanelim