Hayrullah AĞKAŞ
Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) tarafından Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle resim sergisi ve seminer düzenlendi.
TSO´da düzenlenen programa Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Eken, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin´in eşi İlkay Bilgin, Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Meziyet Genç, kadın dernekleri ile KGK üyeleri katıldı.
Cumhuriyet Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğrencisi Ceren Koç´un resim sergisinin açılışını Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Eken yaptı. Başkan Eken, Ressam Ceren Koç´tan resimleri hakkında bilgi alarak başarılar diledi.
Kadınlara çok önem verdiklerini belirten Başkan Eken, ?Bizleri dünyaya getiren annelerimiz kadın. Hatta derler ki kadın insan, diğerleri insanoğlu. Kadınlarımız iş hayatında da önemli işler yürütmektedir. 25 Kasım Dünya Kadına Şiddeti Önleme Günü nedeniyle kadına yönelik her türlü şiddeti kınıyor, sevgili Peygamberimizin, ?Cennet anaların ayakları altındadır? sözünü kendimize ilke edinerek, kadına yönelik şiddettin önlenmesinde en önemli adımı atmış olacağımıza inanıyorum? dedi.
Açılışın ardından Klinik Psikolog Aslıhan Er tarafından ?Şiddete uğrayan kadınların psikolojisi, çocukların üzerinde oluşan etkisi ve iş hayatına olan olumsuz etkileri´ başlıklı söyleşiye geçildi.
Programda konuşan TSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Meziyet Genç, ?Dünya çapında yaygınlaşan ve tüm toplumları derinden etkileyen bir yara olan kadına şiddet, özellikle son yıllarda ülkemizde de sıklıkla gündem olmaktadır umarız ki yakın zamanda bu tarz haberleri gündemden düşürmeyi başarabiliriz? dedi.
Genç, ?Ayrıca şiddet denince akla gelen maalesef ki sadece fiziksel şiddettir. Hâlbuki şiddeti sadece bu şekilde düşünmek basite indirgemektir. Bu bağlamda şiddetin birçok kategorisi vardır ve bunlar hakkında biz kadınların bilinçli olması gerekir. Kadınlar olarak kadına yapılan psikolojik fiziksel ve her türlü şiddeti kınıyor ve lanetliyoruz. Bu insanlığa ihanettir bir insanlık suçudur. Kadınlarımızın, insan onuruna yakışan, şiddetten uzak, daha güvenli bir dünyada yaşamasını temenni ediyor ve farkındalık yaratabilecek, faydalı bir program olmasını diliyorum. Son olarak Atatürk´ün şu sözü ile konuşmamı bitirmek istiyorum:?Ey kahraman Türk kadını sen yerde sürüklenmeye değil omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın? ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Zekiye Gencer kadına yönelik şiddet ile alakalı istatistiki verileri paylaştı.
Psikolog Aslıhan Er şiddetin sadece fiziksel şiddet olmadığını ifade ederek, ?Her psikolojik şiddetin ardından fiziksel şiddet geliyor. Fiziksel şiddet cinsel taciz ve bunlar gibi birçok alanda da sıkıntılar yaşanıyor. Şiddet; sahip olunan güç ve kudretin, yaralanma ve kayıpla sonlanan veya sonlanma olasılığı yüksek bir biçimde bir başka insana, kendine, bir gruba veya bir topluma karşı tehdit yoluyla bizzat uygulanmasıdır. Kadına yönelik şiddet ise yalnızca kadın oldukları için uygulanan veya kadınları etkileyen cinsiyete dayalı bir ayrımcılık ile kadının insan hakları ihlaline yol açan her türlü tutum ve davranış kadına yönelik şiddet olarak tanımlanır. Tek bir tanıma bağlı değil. Ortada bir ihlal var ise bu bir şiddettir. Biz şiddeti dört ana gruba ayırıyoruz. Fiziksel şiddet, psikolojik şiddet, cinsel şiddet ve ekonomik şiddet. Medyada genellikle fiziksel şiddetlerin öne çıktığını biliyoruz. Ekonomik şiddete genelde rastlıyoruz. Türkiye´de her üç kadından birisi fiziksel şiddet görüyor? dedi.
Program Klinik Psikolog Aslıhan Er´in sunumunun ardından yaptırdığı meditasyon ile sona erdi.
Editor : Haberpanelim