HABER MERKEZİ
CHP Milletvekili Ulaş Karasu, halen 40 yaşına kadar olan kadınların yararlandığı tüp bebek tedavisinden 40 yaşın üstünde olan kadınlarında yararlanması için Meclise kanun teklifi verdi.
2 bin yılında 27,3 olan kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 24 artışla 2017 yılında yüzde 33.8´e çıktığını söyleyen Milletvekili Karasu, hazırladığı Tüp bebek konusunu içeren kanun teklifiyle ilgili dün basına yaptığı açıklamada, 40 yaşın üstündeki kadınların tüp bebek tedavilerinin de Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmasını istediklerini açıkladı.
Kadınların işgücüne katılım oranının yükselmesi ve 40 yaş üstündeki kadınların tüp bebek finansmanlarının da SGK kapsamına alınması için kanunda revize yapılmasına ihtiyaç hasıl olduğunu belirten Milletvekili Karasu, hazırladığı kanun teklifinde şu ifadelere yer verdi.
?Kadınların biyolojik hakkı olan doğurma hakkının önündeki engelleri kaldırmak, kendi iradesi koşuluyla kadının doğurma hakkını kullanabilmesi için tüm sağlık hizmetlerinin sağlanması sosyal devlet anlayışının en temel görevi arasındadır.
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda tüp bebek tedavisinin finansmanının sağlanması için kadın yaş üst sınırı 40 olarak belirlenmiştir. Söz konusu kanunla; 40 yaşını aşmış kadın infertilitesinde tüp bebek tedavisi için finansman sağlanmamaktadır. Oysa, kadınlarda yumurtalık rezervinin sona ermesiyle ortaya çıkan menopozun, 40 yaşından önce olması durumu erken menopoz olarak kabul edilmektedir. Türkiye´de kadınlar ortalama 47 yaşına menapoza girmektedir.
Tüm bu veriler ışığında 5510 sayılı kanunda bulunan kadın infertilitesinde tüp bebek tedavi finansmanı için yaş üst sınırı, doğurma hakkında eşitsizlik yaratmaktadır. İşbu kanun teklifiyle kadın infertilitesinde yaş sınırı kaldırılarak yaşanan eşitsizliğin ortadan kaldırılması amaçlanmıştır.?
Editor : Haberpanelim