Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde (ÇOMÜ) yapay zeka teknolojisi destekli proje çalışmalarını sürdüren uzmanlar, çeltik tarlalarında israfı önleyip yüzde 70'e varan su tasarrufu sağlayan damla sulama otomasyon sistemi geliştirdi.
Başkanlığındaki araştırma ekibi, Dijital Tarım Laboratuvarı'nda tarım alanında yapay zeka destekli projeler üzerinde çalışmaya devam ediyor.
Prof. Dr. Kızıl ve Prof. Dr. Gökhan Çamoğlu liderliğindeki ekip, Dr. Öğretim Üyesi Sefa Aksu ile ziraat yüksek mühendisleri Hakkı Fırat Altınbilek ve Hakan Nar'dan oluşuyor. 2022 yılında, çeltik tarlalarında su israfını önlemek ve suyun doğru kullanımını sağlamak amacıyla "Çeltikte Damla Sulamada FAO Penman-Monteith Modeline Dayalı Sulama Otomasyon Sisteminin Geliştirilmesi" başlıklı bir proje hazırladılar.
TÜBİTAK desteğiyle yürütülen proje kapsamında geliştirilen ve başarıyla test edilen otomasyon sistemi, tarlada kurulan sensörler ve devreler aracılığıyla Android cihazlarla iletişim kurabiliyor. Bu sistem, hava durumu, yağış miktarı, nem faktörü gibi birçok veriyi anında işleyerek sulama için doğru kararlar alınmasını sağlıyor.
Oluşturulan arayüz, çeltik üretiminde suyun fazla kullanımını önleyen ve %70'e kadar su tasarrufu sağlayan otomasyon sistemi için bu yıl patent başvurusunda bulunmayı planlıyorlar.
Prof. Dr. Kızıl, yapay zekanın tarım alanında giderek daha fazla önem kazandığı bir dönemde, Türk çiftçisine düşük maliyetli akıllı çözümler sunmayı hedeflediklerini belirtti. Kızıl, kullanılabilir tatlı su kaynaklarının %75'inin tarımda kullanıldığını ve suyun büyük bir kısmının çeltik üretiminde harcandığını vurguladı.
Damla sulamanın çeltikte uygulanmasıyla ilgili yüksek lisans ve doktora çalışmalarını yapay zeka perspektifiyle ele aldıklarını açıklayan Kızıl, ucuz ve ekonomik sensör teknolojilerini kullandıklarını söyledi. Ayrıca, Türkçe uygulamalar geliştirip cep telefonlarına entegre ettiklerini ve bu uygulamaları tablet ve bilgisayarlar için de uygun hale getirdiklerini belirtti.
Geliştirdikleri sistemle çeltik tarlalarında su israfını önlemeyi ve suyun doğru kullanılmasını sağladıklarını ifade eden Kızıl, sisteme istenildiği zaman uzaktan müdahale edilebildiğini ve kullanıcının SMS ile bilgilendirilebileceğini söyledi.
Kızıl, Trakya'da denedikleri otomasyonun maliyetinin 50 bin liranın altında olduğunu ve çiftçinin bütçesine uygun 5-10 bin liralık sistemler geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Çeltiğin endüstriyel bir ürün olduğunu ancak diğer uygulamalar için de benzer sistemler geliştirdiklerini sözlerine ekledi.
Editor : Haberpanelim