Tarım ve Orman Bakanlığı ve IFAD tarafından finanse edilen ve Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, yetiştiricilerin birim alandan daha çok kazanması ve birim hayvandan daha fazla gelir elde etmesi amacıyla yürütülen ‘Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi’ çerçevesinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerine yönelik yüzde 70 hibeli taşınabilir güneş enerjili sistem desteği sağlanacak. Bu yıl hayata geçirilen proje çerçevesinde Çankırı'da faaliyet gösteren hayvan yetiştiricilerin daha modern ve elektrik sorunu yaşamayacağı bir alanda hayvan yetiştirmeleri amacıyla harekete geçirildi. Proje çerçevesinde destek almak için başvuruda bulunan çiftçilerden yaklaşık 15-20'sine destek sağlanmasına karar verildi. Yapılan sözleşme çerçevesinde yüzde 70 hibeli olarak yapılacak güneş enerjili sistem, çiftçinin elektrik imkanının olmadığı yayla ve meralarda elektrik ihtiyacını ortadan kaldıracak ve yaşamanı kolaylaştıracak şekilde planlandı. Projenin ilerleyen süreçte daha çok çiftçinin yararlanması için geliştirilmesi hedefleniyor.
“Zaruri elektrik ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir sistem kurguladık”
Projeyle ilgili bilgi veren Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Bakanlığımız çiftçilerimize, yetiştiricilerimize birim alanda daha çok üretmeleri, birim hayvandan daha çok kazanç elde etmeleri için hem maddi olarak hem de ayni olarak destek vermekte. Müdürlüklerimiz sayesinde vatandaşın, bilgi, becerilerini arttırmak ve daha çok kazanmasına dönük daha çok projeler yapmaktayız. Tabii biz hem bireysel olarak hem de vatandaşımızın, ihtiyacı olan başta makine ekipman olmak üzere, yetiştiricilik esnasında gerek hayvansal üretimde gerekse de bitkisel üretimde geliştirici projeler yaparak ufuklarını açmaya dönük projelerde yapmaktayız. Bu projelerden birisi de hayvancılık yapan çiftçilerimize gerek küçükbaş gerek büyükbaş, gerekse arı yetiştiricilerimiz, merada, ovada ağılının ve ahırının dışında yapmış olduğu yetiştiricilikte kendi evlerinde gibi rahat olmaları ya da teknolojiden faydalanmaları, ihtiyaçlarını gidermeleri açısından ihtiyaç duyduğu elektriği karşılayacak bir sistem düşündük. ‘seyyar güneş enerjisi sistemi’ adında bir proje kurguladık. Küçük römork içerisinde dağda yetiştiricilik yapan vatandaşımızın en azından televizyon seyredebileceği, küçük buzdolabını çalıştırabileceği, birkaç lamba yakabileceği, telefonunu şarj edebileceği ve bu tür elektriksel ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir sistem kurguladık" dedi.
Vatandaşların projeye yoğun talep gösterdiğini belirten Düzgün, "Şartnamesini hazırladık, ihaleye çıktık ve vatandaşlarımızdan talep aldık. Çok talep geldi. Tabii biz bunu hem deneme maksatlı hem vatandaşlarımıza bu işin olabileceğini göstermek için yapıyoruz. Çankırı çiftçisini bu anlamda yaşamını kolaylaştırabilmesi adına yaptığımız için yaklaşık 2.5 milyonluk bir kaynakla bu projeyi başlattık. Tahmini 15-20 adet yetiştiricimizin bu projeden faydalanmasını sağlayacağız. Yüzde 70 hibeli, yüzde 30’unun ise kendisi karşılayacağı bir proje yaptık. Projeyi tamamladık. Yetiştiricilerimizin taleplerini aldık. İlerleyen süreçte alım yapıp kontrollerden sonra faaliyete geçireceğiz. Şimdiden hayırlı olsun. Projenin desteklemesinde başta Bakanlığımız yetkilileri olmak üzere Sayın Valimize ve projede emeği geçen personellerimize teşekkür ediyorum" diye konuştu.
(İHA)
sivas son dakika sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika
Editor : Haberpanelim