Yüksel MENEKŞE
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Sivas Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Gürün Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Aktepe, çiftçilerin tepkilerini dile getirdi. TARSİM Sivas Genelinde sınıfta kaldı diyen Sivas Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Gürün Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Aktepe, “Konuyla ilgili Sivaslı on binlerce çiftçimiz adına başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Tarım Bakanımız, TARSİM Genel Müdürü, Milletvekillerimiz ve Valimiz Salih Ayhan’dan destek bekliyoruz. Çiftçilerimizin sesi duyulsun ve çözüm üretilsin. Bu şartlarda çiftçilerimiz ekim yapamayacaktır” dedi.
TARSİM’E OLAN GÜVEN YOK OLUYOR
Sivas’ta TARSİM Sigortalarına çiftçilerin güveninin her geçen yıl azaldığına dikkat çeken Başkan Hüseyin Aktepe, “Yaşanan kuraklık ve don hadiseleri gibi doğa olaylarında kendilerini güvence altına almak isteyen çiftçilerimiz, tarım sigortası yaptırmaktadır. Ancak geldiğimiz noktada ne yazık ki TARSİM poliçe bedelini almak dışında çiftçilerimize hiçbir konuda yardımcı olmamaktadır. Özellikle tarlalarda inceleme yapan ekspertizler ile ilgili çiftçilerimizin çok ciddi iddiaları var. Çiftçilerimiz, köylerde ekspertiz görmediklerini, ancak verim kaybı yok raporu verildiğini dile getiriyor. Bizler, TARSİM’e defaten ekspertizler yanlarına köy muhtarları ve Ziraat Odalarından bir kişi alarak inceleme yapsın dedik. Ama bölgemizde yaşanan bu sorunu çözüme kavuşturamıyoruz. Her geçen yıl TARSİM’e olan güven yok oluyor, yakında kimse tarım sigortası yaptırmayacak” şeklinde konuştu.
SİGORTA OLMAYAN BÖLGELERDE YÜKSEK HASAR VERİLİYOR
TARSİM sigortasının az yapıldığı bölgelerde hasar tespitlerinin yüksek oranda verildiğini ancak poliçe sayısının çok olduğu bölgelerde bu oranın çok düşük verilmesini de eleştiren Başkan Aktepe, “Çiftçimizin iki ayrı köyde arazisi var. İki köyde de arazisi zarar görmüş fakat bir köydeki tarlasından hasar raporu yüksek gelirken diğer köydeki tarlasından hasar yok raporu veriliyor. Bu yıl çiftçilerimizin yüzde 60’ın üzerinde ürün kaybı varken TARSİM tespitlerinde keyfi olarak zarar olmadığı beyan edilmiştir. TARSİM ödeme yapmamak için tarım sigortası olmayan yerlere hasar yüzdesini çok vermiş çünkü ödeme yapmayacak, Tarım sigortası olan yerlere ise hasar oranını az vermiş çünkü ödeme yapması gerekiyor. Devletimiz çiftçiyi desteklemek ve insanımızın aç kalmaması için, çiftçilerimizi tarlada tutmak için gerekli desteği veriyor. Hatta TARSİM poliçemizin yarısını devlet yarısını çiftçimiz ödüyor. Ama TARSİM hem Cumhurbaşkanının verdiği desteklere zarar veriyor hem de çiftçilerimizi mağdur ediyor. Biz, ilçe ziraat odaları olarak ilçemizde bulunan çiftçilerimizin tek tek ziyaret edip zarar ve ziyanları yerinde görüp bizzat şahit olduk. TARSİM kendi başına keyfi bir uygulama yapmaktadır” ifadelerini kullandı.
Editor : Haberpanelim