BAĞIMLILIKTAN
KURTULMALIYIZ
Tarımın ülkenin kalkınmasında sanayi ile birlikte ?olmazsa-olmaz´ niteliğinde olduğunu söyleyen Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, ekim sezonu öncesinde dövizdeki artış nedeniyle çiftçilerin büyük sıkıntı çektiğini belirterek, ?Artık kendi tohumumuzu, kendi gübremizi kendimiz üretmeliyiz. Dışa bağımlılığımız ne zamana kadar sürecek? diyerek çağrıda bulundu.
Erhan CEYLAN/
Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, çiftçilerin yaşadığı gübre sorununa çözüm olarak milli-yerli gübre üretilmesi çağrısında bulundu.
Slowmix adlı gübrenin tanıtımı nedeniyle dün Köşk otelde bazı çiftçilerle tarımsal kuruluşların temsilcilerinin katıldığı toplantıda, gübre sorununa değinen Başkan Çetindağ, Türkiye´nin artık kendi yerli-milli gübresini üreterek dışa bağımlılıktan ve döviz kaynağının yabancı ülkelere gitmesinden kurtulması gerektiğini ifade ederek, ?Artık kendi tohumumuzu, kendi gübremizi kendimiz üretmeliyiz. Dışa bağımlılığımız ne zamana kadar sürecek? dedi.
Tarımın sanayiyle birlikte ülkenin kalkınmasında olmazsa-olmaz olduğunu vurgulayan Başkan Çetindağ, ?Ekonomik krizden dolayı gübre ve tohum fiyatları oldukça arttı. Yüksek fiyatla satılan gübre çiftçimizin belini büküyor. Herkes çiftçinin sırtından geçinmeye çalışıyor. Bu ülkenin temelini çiftçiler oluşturuyor. Tükettiğimiz tüm ürünleri çiftçiler yetiştiriyor. Ama toplumumuzda kademe sıralamasında en sonuncu geliyor. Çiftçinin malından herkes para kazanmaya çalışıyor? dedi.
?EN BÜYÜK SIKINTI GÜBRE?
Gübre kullanılmadığı zaman üretim, kalite ve rekoltenin ciddi oranlarda düştüğünü ve ülke genelinde olduğu gibi Sivas´ta en büyük sıkıntının gübre fiyatları olduğunu söyleyen Ziraat Odası Başkanı Çetindağ, şunları ifade etti.
?En büyük sıkıntımız gübre fiyatlarıdır. Gübremiz olmadığı zaman üretim, kalite ve rekolte düşüyor. Çiftçilerin çoğu gübre kullanmayacağını, bazıları ise ekim alanlarını azaltacaklarını söylüyorlar. Ekim azalırsa ülke ekonomisi de olumsuz etkilenecek. Sivas´ta ve Konya´da buğday ekimi yapılmazsa dış ülkelerden buğday almak zorunda kalacağız. Gübre fiyatlarındaki artışı ilk biz boykot ettik. Sivas´ın dışında kimse bize destek vermedi. Yüzde 15´lik indirim yapıldı ama yetersiz. Çiftçinin girdilerini azaltmak için yeni bir gübre tespit ettik. Türkiye´de üretiliyor. Kendi tohumumuzu kendi gübremizi kendimiz üretmeliyiz. Dışa bağımlılığımız ne zamana kadar sürecek. Dışarıdan getirilen ithal buğdayla bu iş yürümez. Bu ülke hepimizin. Elimizden geldiği kadar sizleri mahcup etmeyeceğiz. Üretimin olması gereken birçok bölgede maalesef ekimde, üretim de yok. Çiftçi olmadan hiçbir şey olmaz. Çiftçi bu ülkenin temelidir.?
Çetindağ´ın yaptığı açıklamasının ardından merkeze bağlı köy muhtarları ve çiftçilere Türkiye´de yetiştirilen yerli gübrenin özellikleri hakkında sunum yapan Organomineral Gübre Türkiye Satış Sorumlusu Ziraat Mühendisi Ahmet İpek, yüzde 60´ı yerli olan gübrenin firma garantisi altında olduğunu söyledi.
TANITIMI YAPILDI
Toplantıda daha sonra Slowmix gübrenin özellikleri anlatılarak tanıtımı yapıldı ve çiftçilere kullanma önerisinde bulunuldu.
Editor : Haberpanelim