USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Çocuklarda Karın Ağrısına Dikkat

Ebeveynlerin dinmeyen karın ağrısı konusunda dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Burhan Aksu, apandisit ve tedavisine ilişkin bilgiler vererek, “Erken dönemde tüm çocuklarda hayati tehdit edici ciddi sorunlara neden olurken gecikmiş apandisit operasyonları özellikle de kız çocuklarında hayatın erişkin dönemlerinde infertiliteye neden olabilir” dedi.

Çocuklarda Karın Ağrısına Dikkat
13-05-2023 16:42
BİLECİK
Google News

Medicana International İstanbul Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Burhan Aksu, apandisitin sadece yetişkinlerde değil çocuklarda da sık görülen bir sorun olduğunu söyleyerek, “Yetişkinlere göre çözümlenmesi daha karmaşık olan apandisit çocuk cerrahisinin karı ağrısı yapan en sık ameliyatı gerektiren sorunlardan biridir. Çocuklar genelde karın ağrısı ile hastanelere başvururlar. Karın ağrısı nedenleri geniş bir yelpazedir.  Bunun içinden apandisiti teşhis etmek zor olabilir. Muayene en önemli tanı metodudur” diye konuştu.

AİLELER ÇOCUKLARINA MEYVE VERİRKEN DİKKATLİ OLMALI

Burhan Aksu, apandisit kör bir bağırsak olduğunu belirterek, “Bu kısmın bir ucu kapalı bir ucu açıktır. Açık olan kısmın tıkanması nedeniyle apandisit sorunu ortaya çıkar. Buna da sertleşmiş dışkının birikmesi, bağırsak kurtları, bazı parazitler, kaka taşları olarak bilinen bağırsak taşları, bağırsak çevresinde oluşabilen lenflerin büyümesi, bazen de meyve çekirdeklerinin o bölgeye yerleşmesi sebep olabilir. Bu anlamda ailelerin küçük çekirdekli meyveler konusunda dikkatli olması önem taşır” ifadesini kullandı.

SARI YEŞİL KUSMA OLUYORSA DİKKAT

Doç. Dr. Aksu, apandisitin karın ağrısı dışında da aileler için uyarıcı belirtileri olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: 

“Bulantı, kusma, iştahsızlık apandisit belirtilerdendir. Kusmada önce yediklerini içerir şekilde iken daha sonra kusmanın rengi sarı yeşil safra şeklinde olur. Karın ağrısının özelliği de hiç rahatlamaz.  Ağrı yalnızca apandisit patladığında kesilir. Sonrasında yeniden ağrı başlar. Bu ağrıya ateş de eşlik eder. Karında şişmeye başlar. Çocuklar sürekli huzursuz olur. Karnın normal hali hamur kıvamındadır. Ama apandisite ait bir karın ağrısı varsa hastanın sağ alt kısmı hassas ve sert olur. Çocuk, bu bölgeye dokunulmasına müsaade etmez.”

(DHA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19.09.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü