NURETTİN ÇUKURYURT
Dünya Cerebral Palsy (Beyin Felci) İnsiyatifinin en önemli birimi olan CP Günü Komite üyeliğine Türkiye´den seçilen tek isim olan Umut Koşan´ın koordinatörü olduğu Sivas´ta kurulan Türkiye´nin ilk Cerebral Palsy İletişim Bürosu´nun tanıtım toplantısı British Time Dil Okulları Toplantı Salonunda yapıldı
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Genel Direktörü Nigar Evgin ve SERÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Sinem Ersoy katıldığı toplantıda video yayını ile mesajlar verildi.
CP Komite üyesi Umut Koşan, tanıtım toplantısında şunları dile getirdi:
?CP Farkındalığını toplumda yaratmak ve CP´li bireylerin sosyal yaşama adaptasyonunu sağlamak amacıyla her yılın ilk Çarşamba günü Dünya CP günü olarak anılmaktadır.
Ülkemizde doğan her 8 çocuktan biri CP´li olarak dünyaya gelmektedir. CP, Doğum Öncesi dönemde, doğum sırasında ve doğum sonrasında 3 yaşına kadar olan süreçte görülmektedir.
Dolayısıyla CP sadece belirli dönemlerde tıpkı diğer özür grupları gibi anımsanacak bir özür grubu değildir. CP´nin hedefi, kadın haklarını, çocuk haklarını ve sağlık hakkını özetle sosyal adalet sistemini ödünsüz savunmaktır.
Mevcut durum göz önüne alındığında, bu yılki CP günü, ülkemiz için anılıp biten sade bir gün olmaktan çıkmış, sürdürülecek bir yapıya bürünmüştür. Şu anda 52 ülkede faaliyet gösteren 2016-2017 Dünya Cerebral Palsy Günü Komitesi olan tek ülke Türkiye dir. Merkezi ise Sivas tır.?
Bu kapsamda Sivas´ta sosyal hizmet alanında faaliyet gösteren yardım temelli Sen de Gülümse Derneği yönetimince alınan kararla Derneğin bir odasında 25 Ocak 2017´deDünya CerebralPalsy Günü Komitesi 2016-2017 Türkiye Temsilciliği ve CerebralPalsy İletişim Bürosu (CPİB) Sivas´ta açıldı.
CP iletişim Bürosunda, Sivas´ta ve yakın illerde CP ve engelli farkındalığı yaratmak için ailelere yönelik eğitimler düzenlemekte ve birebir ücretsiz olarak engelli koçluğu yapılmaktadır.
Daha önce Kocaeli Üniversite Sosyal hizmetler bölümü ile bir araya gelindi ve 16 Kasımda geniş katılımla panel düzenlendi. Gazi Üniversitesi Psikiyatri ve Pediatri Bölümü ve Sosyal Hizmetler Uzmanları Derneği ile gelecekte projeler yapmak üzere bir araya gelindi. CP konusunun ikinci dönem için ders programına konulması konuşuldu.
Mardin, Bursa, Mersin,Soma Bilecik´teki çeşitli STK´lar ile görüşmeler yapılarak fikir alışverişinde bulunuldu, ?Bilinçaltı Dışlanma? ve ?Sosyal Dışlanma? atölye çalışmaları için tarihler belirlendi.
CP İletişim Bürosunun iletişim çalışmaları kapsamında hazırlanan ?Yaşamın ve Yaşayanın Farkında? başlıklı haber bülteni 12 Şubat 2017´de ilgili kurumlara iletildi.
Sivas ve İstanbul´da iki ayrı rehabilitasyon merkezinde, dört ay boyunca CP ve Engellilik konusunda eğitim atölyeleri düzenlenecek.
17 Mart ta Mersin Gazeteciler Cemiyeti ile bir araya gelinerek ?Medyada Engellilik ve Sosyal Dışlanma ? konulu panel yapılacak.
Türkiye´de engellilerden birinci derece sorumlu olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına Bilgi Edinme Kanunu ile ilgili soruların yer aldığı dosya gönderildi. Burada amaçlanan, gelecek cevaplar doğrultusunda mevcut durumu ortaya koyacak verilerle birebir CP´li bireylerin deneyimlerinin yer alacağı bir rapor hazırlamak.
Editor : Haberpanelim