USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

DİŞ SIKMA HASTALIĞININ FARKINDA DEĞİLLER

DİŞ SIKMA HASTALIĞININ FARKINDA DEĞİLLER

DİŞ SIKMA HASTALIĞININ FARKINDA DEĞİLLER
29-03-2018 07:55
Google News

Gökhan KARA /

Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Doç. Dr. Derya Özdemir Doğan, toplumda sıklıkla görülen diş sıkma hastalığı hakkında bilgi verdi.

Doğan, ?Genellikle uyku sırasında ortaya çıkan diş sıkma sorunu, istemsiz bir şekilde güçlü çene hareketlerine bağlı olarak gelişiyor. Çiğneme ve yutkunma işlevi haricinde, alt ve üst çene dişlerinin kuvvetli teması diş sıkma sorununun varlığını işaret ediyor. Gece ya da gündüz ortaya çıkan diş sıkma davranışının toplumda sıklıkla görüldüğünü belirten, hastanın çoğu zaman bu rahatsızlığın farkında değiller? diye konuştu.

BAŞLICA SEBEBİ STRES ve DEPRESYON

Diş sıkma hastalığı stres, depresyon ve yoğun aktivitelere bağlı yorgunluk, yetişkin insanlarda diş sıkma davranışını ortaya çıkabildiğini belirten Doğan, ?Birçok hastalığın önemli nedenlerinden biri olan stresin ve depresyonun, diş sıkmaya bağlı olarak çene ve dişler üzerinde de zararlı etkiye sahip olduğu görülüyor. Stres ve depresyon genellikle ilk olarak çiğneme kaslarını hedef alıyor. Hasta birey uyku sırasında farkında olmadan dişlerini gıcırdatıyor, sıkıyor. Uyandığında ise bunun farkında olmuyor. Hatta çenesindeki ağrının sebebinin ne olduğunu da bilmiyor? dedi.  

HASTALAR FARKINDA DEĞİL

Diş sıkma hastalığının yetişkin insanların önemli bir kısmında görüldüğünü söyleyen Doğan, ?Toplumuzda diş sıkma hastalığı yaygın bir durumdur. Bu konuda en önemli sorunlardan biri de hasta bireylerin, kendilerinde diş sıkma hastalığı olduğundan haberdar olmamalarıdır. Hasta bireyler, hastalığın oldukça rahatsızlık veren semptomları ortaya çıkınca sorunu önemsemeye başlıyor. Dişlerde aşırı hassasiyet, kırılma ya da sallanma, dişlerde aşınma ve çene fonksiyonlarında önemli düzeyde bozukluklar ortaya çıkınca hastalar hekime başvuruyor. Diş sıkma, yetişkin insanlarda görülürse ciddiye alınması ve tedavisi için hekime başvurulması gerekiyor? ifadelerine yer verdi.

KONTROL ALTINA ALINABİLİR

Diş sıkma hastalığının tedavisi hakkında bilgi veren Doğan şunları söyledi; ?Diş sıkma tedavisi daha çok diş sıkma davranışı ile ortaya çıkan zararları önlemeyi amaçlayan gece plakları sağlanıyor. Çene ve dişler üzerindeki baskıyı azaltan bu araçlar, diş sıkma davranışı sırasında çene ve dişlerde meydana gelebilecek zararları önlüyor. Diş sıkma davranışının kontrol altına alınması ise tedavinin başka bir boyutunu oluşturuyor. Hastanın stres ve depresyon sorunlarına yönelik tedavi, hastanın bilinçlendirilmesi ve gerekli durumlarda ilaç takviyesi ile diş sıkma hastalığı kontrol altına alınabiliyor?

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
02.10.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü