USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

DİYETİSYENDEN ET UYARISI

DİYETİSYENDEN ET UYARISI

DİYETİSYENDEN  ET UYARISI
29-08-2017 07:57
Google News

 

Gökhan KARA /

Kurban Bayramı yaklaşırken Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Arı, kurban eti tüketimi ve beslenme ile ilgili uyarılarda bulundu. 

Diyetisyen Arı, ?Bayram boyunca kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı artmaktadır. Alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp, Kurban Bayramı´nda da; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman özen gösterilmelidir? şeklinde konuştu.

 ?24 SAAT DİNLENDİRİLMELİ?

Diyetisyen Ezgi Arı, ?Kurban edilmeden hemen önce her hayvan stres içindedir. Bu sebeple kesildikten sonra kurban eti çok sert olur ve çözülmesi zaman alır. Oysa 24 saat bekletilen etin sertliği ciddi oranda azalır. Hem daha lezzetli ve yumuşak, hem de sıcaklığını kaybettiği için daha sağlıklı olur. Ayrıca sindirimi çok daha kolaylaşır. Çünkü dinlendirilmeden tüketilen etin sindirimi yaklaşık 8 saati bulurken, dinlendirilen etin sindirimi 4 saate düşmektedir. Dinlendirilmemiş et, hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık ve uykusuzluk yapabilir? dedi.

?BOL LİMONLU SALATA?

Dinlenmiş etin yanında bol limonlu salata tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Arı, ?Etin yanında limonlu salata yersek etteki demirin vücudumuzda en iyi şekilde emilmesini sağlamış oluruz. Et, iyi kalite proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller, özellikle demir, çinko, fosfor ve magnezyum içerir. Ayrıca B12, B6, B1 ve A vitaminleri içerir, ancak C ve E vitamini içermez. Ayran, yoğurt, cacık ve kefir gibi süt türevleri sindirimi kolaylaştırdığı için bunları sofradan eksik etmemek gerekir. Ancak bunları et tüketiminden 40-45 dakika önce veya sonrasında tüketilmesi faydasını artırır. Et tüketimi kahvaltı ya da akşam yemeğinde değil, öğle yemeğinde tercih edilirse daha yararlı olur? diye konuştu.

?YAĞ EKLEMEDEN DE ET PİŞİRİRMEK MÜMKÜN?

Arı, et pişirirken yağ kullanmaya gerek olmadığını belirterek ?Ete yağ katmanıza gerek yok. Hem etin lezzetini almanızı engeller hem de kalorisini katlamış olursunuz. Pişerken yanmaması için sebzelerin vermiş olduğu su ve kendi salmış olduğu su ve yağ yeterlidir. Kavurma esnasında bir miktar süt ilave edilmesi hem yumuşaklığını hem lezzetini artırır. Eti pişirirken baharat katmak sindirime ve metabolizma hızının artırılmasına yardımcı olur. Kekik, pul biber, defne yaprağı, tarhun otu, kimyon, çekme karabiber gibi baharatlar tercih edilebilir. Tuz ocaktan almadan hemen önce katılmalıdır, böylelikle etin daha yumuşak olmasını ve tuzun içeriğindeki iyodun kaybolmamasını sağlarız? şeklinde konuştu.

?BAYRAMDA ÖNCELİK SÜTLÜ TATLILAR?

Bayramların olmazsa olmazı olan tatlı ve çikolataların çok tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Arı özellikle sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Arı, ?Bayramda sütlü tatlıları, az miktarda esmer şekerle lezzetlendirilmiş meyve tatlıları, ev yapımı cevizli kayısı veya incir toplarını, şerbetli tatlılara tercih edin. Bunun yanında; tatlı tüketimini ara öğünlere denk getirmenin faydasını da belirtmek isterim. Tatlı asla bir öğün olmamalıdır ya da tatlı tüketmiş olmanın pişmanlığı ile ana öğünler atlanmamalıdır. Ana öğün yerine tatlı tüketmek daha çok enerji almanıza ve yağ dokusu artışına sebep olabilir? dedi.

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
22.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü