Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, 10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Et Günü kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Boztosun, fiziksel aktivite eksikliğinin tüm ölümlerin yüzde 40'ını oluşturan kardiyovasküler hastalık ve tip 2 diyabet gibi kronik yaşam tarzı hastalıkları için en büyük risk faktörleri arasında yer aldığını açıkladı. Prof. Dr. Boztosun, “Her gün 30 dakikalık egzersize katılmak, hipertansiyon riskinizi neredeyse beşte bir oranında azaltırken, haftada dört saatlik fiziksel aktivite, sağlıklı bir tansiyon ile ömür boyu ilaç kullanmak zorunda kalmayı engelleyebilir" diye konuştu.
Enerji ve ruh halini yükseltmenin en iyi yollarından birisinin fiziksel aktivite olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Bilal Boztosun, “Kardiyo veya kuvvet antrenmanına başlayacaksanız, 5 ila 10 dakikalık bir ısınma ile başlayın ve kas kramplarını çözmek, hareket aralığını ve dengeyi iyileştirmek için seansı biraz esneme ile bitirin” ifadesini kullandı.
AEROBİK AKTİVİTENİN EN UYGUNU YÜRÜYÜŞ
Prof. Dr. Boztosun, kalp sağlığı için şu 4 aktiviteyi öneri:
Aerobik aktivitenin en uygunu ve maliyetsizi yürümektir. Çalışmalar, haftada 5 kez en az yarım saat tempolu yürüyüşün, daha yoğun egzersizle kıyaslandığında hemen hemen aynı derece faydalı olduğunu göstermiştir. Tempolu yürüyüş yapan kişilerin kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kolon kanseri, kemik erimesi ve belki de diğer hastalıklara yakalanma riski daha düşüktür. Düzenli yürüyüş yapanlarda zihinsel sağlık sorunları bile daha az görülür. Araştırılmamış olmasına rağmen, birçok düzenli yürüyüş yapan kişi de bu egzersizin kendilerini daha enerjik yaptığına inanıyor.
(DHA)
Editor : Yunus BUDAKTAŞ