USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Felçli Yatağı Birinci Oldu

26 bin 147 takımın projeleriyle yarıştığı TEKFONEST’te Engelsiz Yaşam Teknolojileri kategorisinde dereceye giren projeler ödüllendirildi. Hareketi kısıtlı bireylerin tuvalet ihtiyaçlarını bir başkasına ihtiyaç duymadan ve hijyen giderebilmesini sağlayan proje yarıştığı kategoride Türkiye birincisi oldu.

04-05-2023 14:11
SİVAS
Google News

Arife Defne ARSLAN

Sivas’ta Biyosistem Mühendisi İsmail Çirci, (30), 2008 yılında beyincik sarkması nedeniyle geçici felç yaşayan annesi Dürdane Çirci'nin durumunu gözlemleyerek bu durumdaki kişilerin insani ihtiyaçlarını karşılamak üzere engelli yatağı tasarlama fikri geliştirdi. 2012 yılında AR-GE çalışmasına başlayan Çirci, Endüstri Mühendisi ağabeyi Ahmet Turan Çirci (35) ve arkadaşı Makine Mühendisi Mustafa Berkan Yöş (30) ile birlikte engelli yatağı tasarladı. Felçli, yatalak ve engelli hastaların yataklarında tuvalet ihtiyaçlarını karşılamasını sağlayan 'Otonom tuvaletli engelli hasta yatağı' projesiyle Teknofestt'e katılan proje, Engelsiz Yaşam Teknolojileri Kategorisi’nde 1’inci oldu. ENHASYA isimli takımın proje danışmanlığını Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ)  Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilüfer Tuğut yaptı. 

YAŞAM DAHA KONFORLU OLACAK

Proje hakkında bilgi veren Tuğut, “TEKNOFEST 2023 yarışmasında danışmanlığını yaptığım proje birincilikle Sivas’a döndü. ENHASYA takımı proje kaptanı Biyosistem Mühendisi İsmail Çirci, Tasarım Mühendisi Mustafa Berkan Yöş ve Endüstri Mühendisi Ahmet Turan Çirci’den oluşmaktadır. Engelsiz Yaşam Teknolojileri kategorisine 26 bin 147 takım katılmış ve bu takımlar arasından  ‘Otonom Tuvaletli Engelli Hasta Yatağı’  projesi birincilik ödülü almıştır. Mutluyuz ve gururluyuz. Bizim için büyük bir başarı. Projemiz hem milli hem ihtiyacı karşılayan güzel bir buluş diyebilirim. Sadece engellilere yönelik değil pek çok kullanım alanı var.  Yoğun bakımlarda, palyatif bakımda ve evde bakımda ihtiyacı giderebilir.  Hem bakım verenlerin yükünü azaltacak hem de bakım alan bireylerin konforlu bir şekilde yaşamlarını sürdürmeye yardımcı olacak “ dedi.

DUYGUSAL BİRİNCİLİK OLDU

ENHASYA takım kaptanı İsmail Çirci ise, “2008 yılında annemiz beyin ameliyatı geçirdi ve 4 ay felçli kaldı.  Bu süre zarfında sıkıntı çektiğimiz konuların başında tuvalet ihtiyacını gördük.  Hem annemizin psikolojisi hem de hizmet veren olarak bizler bu sürecin çok zorlu geçtiğine tanıklık ettik ve o zaman tuvaleti hastanın ayağına getirme fikri o zaman çıktı. Projemiz hareketi kısıtlı bireylerin bir başkasına ihtiyaç duymadan konforundan ve hijyeninden ödün vermeden giderebilmesini sağlayan hasta yatağıdır. İçeriğindeki klozet sistemi sayesinde boşaltım ihtiyacı sonrası kişisel temizlik, taharet arından genital bölgede yaralara neden olmaması için kurutma işlemi gerçekleştirmektedir. İçerisindeki depolar sayesinde hiçbir tadilat masrafı olmadan istediğimiz yerde de kullanıma olanak sağlamaktadır. Sterilizasyon işlemi içerisinde 254 nanometre değerindeki ultraviyolet ile her tuvalet kullanımı sonrası 15 dakika içerisinde otomatik gerçekleştiğinden dolayı ki üniversitemizde de testlerini yaptırdık ve test sonucunda yüzde 90 oranında virüs ve bakterileri öldürdüğü ortaya çıktı. Böylelikle hem steril olarak hem de iş yükünü azaltma konusunda oldukça verimli ve kullanışlı bir ürün olarak ortaya çıkmaya başladı. Beklediğimizden çok daha fazla ilgi gördük. Özellikle engelli dernekleri ve engellilerin kendisi rağbet etti. Hatta ürün piyasaya çıkar çıkmaz hemen almaları gerektiğini her şeyi düşündüğümüzü söylediler. Bu yüzden çok mutluyuz. Bu işin içerisindeydik ve ne kadar zor durumda olduklarını biliyorduk. Buna çözüm olabildiğimiz için mutluyum. Duygusal bir birincilik oldu “ diye konuştu.

 


Editor : Yunus BUDAKTAŞ
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
17.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü