Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Ulaş’ta yetiştirilen yem bitkisi hasadına katıldı. Şimşek hasat hakkında bilgi vererek, “Burada geliştirilecek buğday çeşitleri gerek ülkemizin gerekse tüm dünyanın yaşayabileceği gıda sıkıntısına da bir çare olacak” dedi.
Yüksel MENEKŞE
Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek, ilk olarak Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Tarımsal Ar-Ge Merkezi tarafından Hamidiye Kültür Bahçesi karşısında yetiştirilen buğdayların ilk hasat programına katıldı. Tarlada incelemelerde bulunan Vali Şimşek, Rektör Prof. Dr. Mehmet Kul'dan da bilgi aldı.
Kuraklığa, soğuğa, hastalık ve zararlılara dayanıklı 3 bin 500 yeni buğday çeşidi üzerinde çalışma yapan Tarımsal AR-GE merkezini tebrik eden Vali Şimşek, "Bugün Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitemizin buğday hasat çalışmalarını yerinde inceliyoruz. Üniversitemizin tarım bilimleri fakültesi tarafından gerçekleştirilen bu çalışma gerçekten takdire şayan. Üniversitemiz yeni bir üniversite ama güzel çalışmalar yapıyor. Yeni tahıl çeşitlerinin geliştirilmesi anlamında inanıyorum ki güzel başarılara imza atacak. Şuana kadar yaklaşık 25 buğday çeşidi tescillenmiş durumda. Yaklaşık 3 bin 500 yeni buğday çalışmaları var. Bunlar üzerinde de çalışmalar devam ediyor. Burada geliştirilecek buğday çeşitleri gerek ülkemizin gerekse tüm dünyanın yaşayabileceği gıda sıkıntısına da bir çare olacak. Burada kuraklığa, hastalığa, soğuğa dayanıklı buğday çeşitleri geliştirilecek ve bu da belirttiğim gibi ileride yaşanacak gıda sıkıntısı için inanıyorum ki bir çare olacak. Ben bu çalışmaları gerçekleştiren üniversite yönetimimize, akademisyenlerimize ve öğrencilerimize teşekkür ediyor, tebrik ediyorum." dedi.
TİGEM’DE HASAT BAŞLADI
Vali Şimşek, daha sonra Türkiye'nin en büyük kamusal tarım işletmelerinden birisi olan Ulaş TİGEM'i ziyaret etti. Burada ilk olarak Sivas Tarım Platformu toplantısına katılan, Vali Dr. Yılmaz Şimşek, Tarım Platformu üyelerinin de katıldığı toplantıda, tarım ve hayvancılık konularında yapılan çalışmalar ele alınarak, fikir alışverişinde bulunuldu.
Vali Şimşek daha sonra önemli bir yem bitkisi olan ve besicilik yapan çiftçilerin tohumluk tritikale ihtiyacını karşılayan hasada katıldı. TİGEM'in verimli arazilerinde incelemelerde bulunduklarını ifade eden Vali Şimşek şöyle konuştu:
"Bu işletmemizin verimli arazilerinde incelemelerde bulunuyoruz. Şuanda da tritikale hasadına katıldık. Ulaş TİGEM ülkemizin en büyük kamusal tarım işletmelerinden birisi. Yaklaşık 71 bin dekarlık araziye sahip. Burada bitkisel ve hayvansal üretim söz konusu. Hayvansal üretimde Kangal Akkaraman koyunu üretimi ve yine Kangal köpeği üretimi ön plana çıkıyor. Bitkisel üretimde de yem bitkileri özellik arz ediyor. Yem bitkilerinde de şuanda hasadını gerçekleştirdiğimiz tohumluk tritikale özellikle önemli. Çünkü bu işletmemiz Türkiye'nin tohumluk tritikale ihtiyacının yaklaşık yüzde 50'sini karşılıyor. Amacımız tohumluk tritikale üretimini tüm ülkemize karşılamak ve üreticilerimizin ihtiyacı olan tohumluğu temini etmek, daha verimli yem bitkileri üretmek ve bu şekilde tarım sektöründe kaliteyi artırmaktır" dedi.
Editor : Haberpanelim