İlknur ÖZDEMİR
Küçüker, görme bozukluğu ve körlüğün özellikleri çocukları hem doğrudan hem de dolaylı olarak etkilediğini belirterek, “Görme bozukluğu çocuğun eğitim ve kendini geliştirme fırsatlarına erişimini kısıtlar. Erişkin bir aile bireyindeki görme kaybı, Görme kaybı, onu bir çocuğun bakımına muhtaç duruma sokabilir” dedi.
Küçüker, “Dünyadaki 1.4 milyon görme engelli çocuğun aşağı yukarı % 50’si önlenebilir-tedavi edilebilir nedenlerden dolayı görememektedir. Erken dönemde muayene ettirerek, A vitamininden zengin gıdalar vererek, göz hijyenine ve güvenliğine dikkat ederek çocuğunuzun görmesini koruyun. Doğum öncesi ve sonrası bakım, kötü beslenme, A vitamini yetersizliği ve bir dereceye kadar premature retinopatisinden kaynaklanan körlüklerin önüne geçebilir. Körlüğü önleme çabalarının merkezine çocukları koymak herkes için parlak bir geleceğin teminatıdır” şeklinde konuştu.
Glokom ve kataraktın sadece yaşlıların sorunu olmadığını ifade eden Küçüker, “Doğumsal katarakt ve gelişimsel glokom birçok ülkede çocukluk çağı körlüğünün önemli nedenlerindendir. Başarılı bir sağlık hizmeti zamanında sunulan sağlık hizmeti demektir. Erken müdahale çocuklardaki kör edici hastalıkların birçoğundan kaçınabilmenin anahtarıdır. Gözlük çocuğunuzun gözlerini dünyaya açabilir! Çocuklardaki görme bozukluğunun en sık rastlanan nedeni gözlükle düzeltilebilen kırma kusurlarıdır.
Çocuğun bakımından sorumlu olanların göz sağlığı da çocuğun göz sağlığı demektir.
Ebeveynler çocuklarının periyodik göz muayenesini ihmal etmesinler. Görme insanın en değerli varlığıdır. Her şey bir göz muayenesi ile başlar” dedi.
SivasEkspres- Sivas Ekspres Gazetesi - Sivas Haberleri - Haberler - Sivas
Editor : Haberpanelim