Hatice KOYUNCU YİĞİT
20. Bölge Kuzeydoğu Optisyen ve Gözlükçüler Odası Başkanı Taylan Küçüker; periyodik göz muayenesi yaptırılmasının büyük önem arz ettiğini söyledi.
Bebeklerin 6 aylıkken ilk kez kapsamlı muayene edilmesi gerektiğinin altını çizen Küçüker, daha sonra ise 3 yaşında ve okula başlamadan hemen önce periyodik göz muayenelerinin yapılması gerektiğini söyledi. Yapılan araştırmalara göre 2050’de dünyada 5 milyar insanın miyop olacağının öngörüldüğünü kaydeden Küçüker, “Çocuk ders aralarında ekran başından kalkıp cep telefonuna geçmemeli ya da bilgisayar oyununa yönlenmemelidir. Online derslerin dışındaki ekran kullanımlarında dünyada genel kabul gören tablet, bilgisayar, televizyon, akıllı telefon, sosyal medya, kullanırken de düzenli molalar verilmelidir. Bu tehditleri azaltmak için 20 dakikada bir 20 saniye boyunca 20 metre ötesine bakarak gözleri dinlendirmek gerekir. Uzun süre doğal ışıktan uzak, yakına odaklanmak, kapalı mekânlarda kalmak miyopinin artmasına sebep olmaktadır. Çocuklar açık havada aktivitelere teşvik edilmelidir. Sokağa çıkmayan bilgisayar başında kapalı mekânlarda vakit geçiren çocuklarda miyopi artıyor” ifadelerini kullandı.
Periyodik muayene ve gözlüğün öğrencilerin ders başarısına katkıda bulunduğunun altını çizen Küçüker, “Gözlük; okuma kültürünün gelişmesini sağlar. Özellikle görmeyle ve işitmeyle ilgili sağlık sorunları erken dönemde teşhis ve tedavi edilirse öğrencinin okul başarısı şansı artar. Her şey bir göz muayenesi ile başlar Önerimiz; öğrenciler her yıl kayıt yenilerken tam gördüklerine dair göz doktorundan alınmış bir raporu kayıt evraklarına eklenmesinin şart koşulmalıdır. Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada, yeni doğan, okul öncesi ve okul çağı çocuklarını kapsayan ‘Ulusal Görme Taraması Programı Genelgesi’ni hazırlayıp 81 ile gönderdiklerini kaydetti. Genelge ile bebeklerde ve okul öncesi dönemde yapılan görme taramalarını okul çağını da kapsayacak şekilde genişletildi. Göz ve görme sağlığı açısından, bu tarama programlarının yetişkinleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi bireylerin ve toplumun göz görme sağlığı ve bakım hizmetleri adına en büyük beklentimizdir” ifadelerine yer verdi.
Göz muayenesi ve testlerin sadece gözlükle ilgili olmadığına vurgu yapan Küçüker, “Bazen kötü yetersiz görme, tıbbi araştırmaya ihtiyaç duyan başka bir sağlık problemi olabilir. Bir göz problemi ne kadar küçük ve önemsiz gibi olursa olsun, göz muayenesi ve tedavisinin ertelenmemesi gerekir. Her zaman bir göz doktorunu ziyaret ederek, teşhis ve tedavi için erken davranılması gerekir. Sorunun göz ardı edilmesi, ertelenmesi, geciktirilmesi geri dönüşümü olmayan sağlık problemlerine sebep olabilir. Periyodik göz muayenesi, gözlük kullanmanın ekonomilere üretime çalışma hayatına katkısı büyüktür. Trafik kazalarındaki can ve mal kayıplarının, çevreye verilen zararın azalmasını, körlüğe neden olan hastalıkların erken teşhisine, çocuklarınızın okul başarısının artmasına imkân verir. Gözlük çağdaş bir toplum inşa etmenin anahtarıdır” açıklamasında bulundu.
Editor : Haberpanelim