USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Gözlüğün Hastaya Sağladığı Yarar Tedavi Midir?

XX. Bölge Kuzeydoğu Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Taylan Küçüker, gözlük kullanmanın önemine ilişkin açıklama yaptı. Gözlüğün bazı göz hastalıklarında tedavi edici unsur olduğunu ifade eden Küçüker, her hastalıkta olduğu gibi göz rahatsızlıklarında da erken teşhisi başarı kıstası olarak nitelendirdi.

Gözlüğün Hastaya Sağladığı Yarar Tedavi Midir?
08-10-2024 11:42
SİVAS
Google News

Yunus BUDAKTAŞ/

XX. Bölge Kuzeydoğu Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Taylan Küçüker, yıllardır süregelen “Gözlüğün hastaya sağladığı yarar tedavi midir” tartışmalarına dair bir değerlendirme yaptı.

 Küçüker, hastanın görmesini sağlayan, refraksiyon kusurunu düzelten, göz hekiminin tıp bilgisi ile yazdığı reçeteyi, gözlükçü/optisyen meslek bilgisini katarak, cam ve çerçeveden kişiye özel olarak ürettiği, görmeyi temin eden, ilaç ve tedavi kapsamında değerlendirilen optik sağlık gerecinin gözlük olduğunu kaydederek, “Gözlükle yapılan sağlık hizmeti sunumu tedavidir” dedi.

Ebeveynlerin çocuklarını doğumda,1 yaşında ve 4 yaşına gelmeden kesinlikle bir göz hekimine muayene ettirmesi gerektiğine dikkat çeken Küçüker, “Gözlük verilerek, şaşılık gözlükle tedavi edilebilir. Şaşılığı 6 yaşına kadar gözlükle tedavi etmezseniz, çözüm cerrahidir. Cerrahi işlem hem pahalı hem de risklidir” diye konuştu.  

Başkan Küçüker şunları söyledi:

“Göz tembelliği tedavi edilmezse, kalıcı görme kusuru derinlik algılamasında ciddi kayıp olur. Başarıda en önemli kıstas erken teşhistir. binoküler görme bozuklukları prizmatik camlarla tedavi edilebilir. Yatalak hastaların yatarak okuyabilmeleri yine prizmatik camlarla sağlanabilir. Az görenler için teleskopik gözlükler tedavi aracıdır. Sert kontak lenslerle keratokonus tedavi edilir. Her türlü refraksiyon kusurun düzeltilmesi tedavidir.”

Ebeveynlerin tablet, bilgisayar, televizyon, akıllı telefon kullanımına sınır getirmesi gerekliliğini ifade eden XX. Bölge Kuzeydoğu Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı kullanırken düzenli molalar verilmelidir. Uzun süre doğal ışıktan uzak, yakına odaklanmak, kapalı mekânlarda kalmak miyopi artmasına sebep olmaktadır. Çocuklar açık havada aktivitelere teşvik edilmelidir” dedi.

Yapılan yanlışlığın hekim reçetesi ile kişiye özel üretilen her türlü gözlüğün ticari bir emtia gibi mütalaa edilmesinden kaynaklandığını aktaran Küçüker şöyle devam etti:

“Optik ürünler (gözlük çerçevesi camı, her türlü kontak lens LVA vs) hekim reçetesi ile sadece optisyenlik müessesinde satış yapılabilen tıbbi cihazdır. İlaç ve tedavi kapsamında değerlendirilmektedir. Bu nedenlerle reklamı ve internet üzerinden satışı yasaktır.”

 “Koruyucu göz ve görme sağlığı hizmetleri ve erken teşhis önceliğimiz olmalıdır” diyen Küçüker son olarak şu ifadeleri kullandı:

“Daha iyi bir göz ve görme sağlığı hizmeti, erken teşhis daha az körlük, daha fazla üretim, daha az trafik kazası, daha başarılı eğitim, çağdaş bir toplum ve daha az kamu gideri demektir. Gelişmiş ekonomilerde bile göz kusurları, ekonomik gelişmeyi sınırlar.

Gözlükçüler Al-sat tıbbi cihaz satış noktaları değildir, görmeyi sağlayan gözlüğü yapan ellerdir. Gözlük çağdaş ve modern bir toplum inşa etmenin anahtarıdır.”

 

 


Editor : Yunus BUDAKTAŞ
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
06.10.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü