USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

GÜMÜŞ TEPSİ GELENEĞİ SÜRÜYOR

GÜMÜŞ TEPSİ GELENEĞİ SÜRÜYOR

GÜMÜŞ TEPSİ GELENEĞİ SÜRÜYOR
06-09-2017 07:57
Google News

Gökhan KARA

Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Sivas´ta,  geçmişten gelen gelenek ve görenekler zor şartlara rağmen yaşatılmaya çalışılıyor. Düğünlerde, bayramlarda ve diğer özel günlerde kendine has adetleri olan Sivaslılar bunları canlı tutarak nesilden nesile aktarıyor. Bu adetlerden birisi olan Gümüş Tepsi geleneği de halen yaşatılıyor.

Gümüşçü Saadettin Dalak, Sivas´ta gümüş tepsi kültürünün hiç bitmeyeceğine dikkat çekerek, ?Bunlar bizim tarihimiz ve kültürümüzdür. Özellikle eskiden gümüş tepsi olmadan düğün yapılmazmış. Bu gün o kadar katı bir kural yok ama yine de maddi durumu iyi olanlar gelip gümüş tepsisini alıp düğününü öyle yapıyor? dedi.

GELİNLERİN NİŞAN TEPSİSİ

Gümüşçü Dalak, ?Önceden Sivas eşrafından zengin olanlar, kız istemeye gittikleri zaman gümüş tepsi ile giderdi. Oğlan tarafından çok kaliteli gümüş tepsi alınır ve bunun içerisine kaliteli çikolata ya da şekerler konulur, sonra bu tepsi ile kız istemeye gidilir. Sonra aileler anlaşınca bu tepsi gelin ve damadın nişan tepsisi olarak kullanılıyor. İçerisine takılar konulur. Geline bilezik, altın, gerdanlık bunun üzerinden alıp takılıyor. Düğünden sonra ise oğlan evine bu tepsi geri geliyor. Gelin ve damat ailelerinden ayrılıp yeni eve geçtiklerinde önemli bir hatıra olması nedeniyle korunuyor. Bu gelenek hala günümüzde zenginler tarafından devam ettiriliyor? dedi.

FİYATI 2 BİN 500 İLA 8 BİN LİRA ARASINDA

Gümüş tepsinin özelliği hakkında açıklamalarda bulunan Dalak, ?Gümüş tepsi Osmanlı´dan gelen bir gelenektir. Bu gelenek Sivas´ta, Erzurum´da bir Konya´da devam ediyor, bu yerler Selçuklu şehirleridir. Sadece Selçuklu kökenine ait şehirlerde bu geleneği görebilirsiniz. Bu tepsilerin üretimi şimdilerde  yok denecek kadar azdır. İstanbul´da yapılıyor ama el işçiliği olmadan yapılıyor. Sıradan süslemesiz, el işçiliği olmadan hazır şekilde piyasaya sunuluyor. Buradaki tepsiler ise tamamen el işçiliği ile yapıldığı için özel ve pahalıdır. Eskidikçe değeri de her geçen gün artar. Eski gümüş tepsiler yenilerine göre daha pahalıdır. Fiyatı 2 bin 500 ile 8 bin lira arasında, el işçiliği ve yılına göre değişiyor? diye konuştu.

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü