USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Hepatit Aşısını İhmal Etmeyin

Numune Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapan Dr. Zeynep Banu Ramazanoğlu, her yıl dünyada 1,4 milyon kişinin ölümüne neden olan hepatit hakkında bilgiler verdi. karaciğer yetmezliğinin önüne geçilmesi için hepatit aşılarına dikkat çeken Ramazanoğlu aşısının ihmal edilmemesi konusunda uyarılarda bulundu.

Hepatit Aşısını İhmal Etmeyin
31-07-2023 10:58
SİVAS
Google News

Burcu CELLAT

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Zeynep Banu Ramazanoğlu, Hepatit aşılarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Önlenebilen viral hastalık için farkındalık oluşturmak istediğini belirten Uzm. Dr. Ramazanoğu, “Her yıl, hepatit virüslerine bağlı gelişen karaciğer yetmezliği ve kansere ilerleyebilen bu önlenebilir viral hastalıklar için bu günde farkındalık ve bilgilerimizi artırmayı amaçlamaktayız. Karaciğeri tutabilen birçok virüs olmakla birlikte hepatit virüsü diye bahsettiklerimiz başlıca hepatit A,B,C,D ve E olmak üzere 5 çeşittir. Bu virüslerden, B, C ve B varlığında D virüsleri kronik hepatit, karaciğer yetmezliği, karaciğer kanserine yol açabilmekteyken, A ve E virüslerinde kronikleşme beklenmese de akut karaciğer yetmezliği gibi ciddi klinik tablolara yol açabilmektedir” dedi.

Her gün çoğu tespit edilemeyen 8000 yeni hepatit enfeksiyonu gözlemlendiğini belirten Uzm. Dr. Ramazanoğlu, “Karaciğer, vücutta olmazsa olmaz işlevler gören, son döneme kadar bu işlevlerini yerine getirmeye çalışan bir organdır. Bu nedenlerle, viral hepatitler çoğunlukla sessiz seyreder. Her gün çoğu tespit edilemeyen yaklaşık 8000 yeni hepatit enfeksiyonu gözlenmektedir. Her yıl bir milyondan fazla hepatite bağlı ölüm ve her on saniyede bir yeni kronik enfeksiyon gelişmektedir.  Dünyada yılda 1,4 milyon insanın bu virüs tiplerine bağlı hastalıklardan öldüğü rapor edilmiştir. Önlenebilir virüsler için bu oranlar ciddi anlamda yüksektir”  diye konuştu.

Hepatit virüslerinin bulaş yollarının bilmek hepatitten korunmak için ilk adım olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Ramazanoğlu, “A ve E virüsü kontamine su ve gıdalardan feko-oral yolla bulaşırken, B ve C virüsleri cinsel yolla, kan nakliyle, vücut sıvılarıyla ve anneden bebeğe bulaşır. Temiz su, temiz gıda, temiz eller hepatit bulaşını önlemek için önemlidir. Bunlara ek olarak, hijyenik olmayan kanamalı işlemlerden kaçınılması–dövme, piercieng, ortak jilet, enjektör kullanımı vb-korunmasız cinsel ilişkiden kaçınılması ve gebelerin ilk dönemde mutlaka hepatit testlerinin taranması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Hepatit virüs aşısının çocukluk çağında aşı takviminde olduğunu belirten Uzm. Dr. Ramazanoğlu sözlerini şöyle noktaladı;

“Hepatit virüslerinden A ve B için aşı bulunmaktadır ve çocukluk çağı aşı takvimimizde yer almaktadır. Hepatit B aşısı, hepatit D virüsüne karşı da korur. Hepatit C için etkin aşı mevcut değilse de, yüksek etkin tedavisi bulunmaktadır. Hepatit virüslerine maruz kalmadan önce aşıların yapılması hepatitten korunmak için, kronik hepatit geliştiğinde ise tedaviye uyum göstermek karaciğer yetmezliği gelişmesini önlemek için elzemdir. Hepatit aşılarını yaptırmak isteyen vatandaşlarımız, aile hekimlerine ya da enfeksiyon hastalıkları polikliniklerine başvurarak planlama yaptırabilir. Unutmayalım bir karaciğerimiz, bir hayatımız var. Hepatit virüsleri önce karaciğerimizi sonra hayatımızı bitirmesin.”

SivasEkspres- Sivas Ekspres Gazetesi - Sivas Haberleri - Haberler - Sivas


Editor : Yunus BUDAKTAŞ
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü