Gökhan KARA/
Çocuk Gelişim Uzmanı Yıldız Karakaya, çocukların tırnak yeme alışkanlığı ve beraberinde getirdiği sorunla ilgili önemli uyarılarda bulundu.
Çocukluk çağında başlayan tırnak yeme alışkanlığının 3 yaşından itibaren ortaya çıkan bir uyum ve davranış bozukluğu olarak kabul edildiğini bildiren Karakaya, ?Pek çok araştırmacı tırnak yemenin yoğun kaygı ya da örnek alma sonucunda ortaya çıktığını savunmaktadır. Tırnak yeme davranışı bazen kolaylıkla tedavi edilebilirken bazen de uzun sürelere ihtiyaç duyulabilmektedir? dedi.
KORKU, KAYGI, BASKI VE
GERGİNLİK EN BÜYÜK ETKENDİR
Çocukların birçok tırnak yeme gerekçelerinin olduğunu da söyleyen Karakaya, nedenlerinin başında kıskançlık, aile içi iletişim bozukluğu ve başarısızlık gelebileceğini belirterek, ?Tırnak yeme çoğunlukla korku, kaygı, baskı, gerginlik ve duygusal tartışmaların olmasından kaynaklanır. Ailede aşırı baskı ve aile içi şiddet ortamına maruz kalan çocuklar, ailede aşırı otoritenin varlığı, yetersiz ebeveyn çocuk etkileşimi durumları, anne baba arasında yaşanan anlaşmazlıklar, kardeş kıskançlığı probleminin yaşandığı durumlar, ailede ya da çevrede tırnak yiyen birisinin örnek alınması gibi durumlar çocuğun tırnak yeme alışkanlığının en önemli nedenlerindendir. Tırnak yeme evdeki gerginliklerin artması, uyuma güçlüğü, başarısızlık ve çekingenlik gibi faktörlerle artabilir? dedi.
?ÇOCUĞUNUZLA İLGİLENİN?
Çocuk Gelişim Uzmanı Yıldız Karakaya, tırnak yeme davranışının engellenmesi için alınabilecek önlemlerin başında ise ilgi geldiğini kaydetti.
Ebeveynlere, ?Çocuğunuzla ilgilenin´ uyarısında bulanan Karakaya, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
?Çocuğun bu davranışının alışkanlığa dönüşmemesi için ailenin desteği son derece önemlidir. Bu davranışı söndürmek amaçlı anne ve babanın çocuğa kızması, baskı yapması, ceza vermesi ya da korkutması sorunun çözümüne yönelik bir tutum olmadığı gibi çocuğun duygusal dünyasında sıkıntılara neden olacaktır. Eğer çocuk sevgi eksikliği yüzünden tırnak yiyorsa anne babanın çocukla daha sık ve kaliteli zaman geçirmesi etkili olacaktır. Çocuk tırnak yemeye başladığında; ?elini ağzından çek, bebek gibi davranıyorsun´ gibi uyarılar yerine dikkatini onun hoşuna gidecek faaliyetler yaptırarak başka yöne çevirmek etkili olacaktır. Örneğin resim yapmak, oyun hamuru ile oynamasını sağlamak hem çocuğun el becerisini geliştirecek hem de bu alışkanlığı bırakması için etkili bir yöntem olacaktır.?
Editor : Haberpanelim