Demet KARAKUŞ
Sivas’ta 2012 yılında kurulan ve hem yurt içinde hem de yurt dışında pek çok hayır işine öncülük eden Uluslararası Ravza Derneği’ne yönelik pek çok iddia gündeme gelmişti. Dernek Başkanı Abdullah Ağbektaş basın mensuplarıyla kahvaltı programında bir araya gelerek dernek faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.
Derneğin 2012 yılında tamamen insani yardım düşüncesiyle Sivaslı iş insanlarının girişimi sonucu kurulduğunu aktaran Ağbektaş, bugüne kadar hem yurt içinde hem de yurt dışında pek çok hayır işine imza attıklarını söyledi.
24 ÜLKEDE YARDIM YAPIYORUZ
Derneğin Asya, Afrika ve Orta Doğu başta olmak üzere toplam 24 ülkede cami, yetimhane, su kuyusu, okul, sağlık hizmetleri gibi çok sayıda faaliyeti olduğunu belirterek, “Yurt içi başta olmak üzere yurt dışında 24 ülkede yardımlarda bulunuyoruz. Bu hizmetleri yaparken de odağımızda saece insan var. İnsanların diline, dinine, mezhebine, ırkına bakmadan canı gönülden yardım ediyoruz. Mazlum coğrafyalara el uzatıyoruz. Bununla birlikte merkezde 9, cami inşaatında 24 olmak üzere toplamda 33 kişiye istihdam sağlıyoruz. Kamu yararı dernek statüsü için başvuru yılımız 2017 olup, Maliye Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı denetim raporları verilmiştir. Banka ve makbuz karşılığı derneğimize bugüne kadar 102 bin kişi bağış yapmış. Her yıl Sivas İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü tarafından denetim yapılmaktadır. Her iki yılda bir, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum İlişkiler Genel Müdürlüğü müfettişleri tarafından denetlenmekteyiz. Bu yıl Nisan ayında, 2021, 2022, 2023 yılları ve 2024 yılının ilk 4 ayına ait gelir-gider defterleri ve tüm faaliyetler kapsamlı şekilde incelenmiştir. Müfettişler tarafından tarafımıza teşekkür edilmiştir” ifadelerini kullandı.
HER GÖNÜLE DOKUNMAYA ÇALIŞIYORUZ
2017 yılında Sivas Valiliği ile koordineli olarak düzenlenen ‘Sivas Yetimine Sahip Çıkıyor Projesi’ ile 33 yetime ev alındığını dile getiren Ağbektaş, “ Ebu'l Hasan Harakani Aşevimizde 5'inci yılımızda ihtiyaçı ailelere toplamda 260.000 kişilik sıcak yemek dağıtımı yapılmaktadır. İstanbul Sosyal Marketimizde 2021-2023 yılında toplam 9000 ihtiyaçlı aileye toplamda 7.114.624 TL gıda ve hazır giyim yardımı yapıldı. Devletimizin açtığı Biz Bize Yeteriz Kampanyasına 100.000 TL nakdi yardım yapıldı. Antalya'da yaşanan orman yangınları için gıda, giyim ve tıbbi yardım yapıldı. Kastamonu'da yaşanan sel felaketi için devletimizin açtığı yardım kampanyasına 100.000 TL nakdi yardım yapıldı. Türkiye genelinde toplam 63 cami, mescid ve okul mescidi tadilatı ve tefrişatı yapıldı. Sivas, Adıyaman, Kars, Şırnak, Giresun başta olmak üzere Ülkemizde toplamda 50 okulun mescit halıları ve tadilatları yapıldı. Sivas İl Müftülüğü ve Diyanet Vakfının ortak olarak yürüttüğü Abdurrauf Efendi Külliyesi ve Kur'an Kursu inşaatına 100.000tl değerinde demir alımı yapıldı. Sivas Merkez Cami'ne 125 ton demir alımı yapıldı. Sivas, Adıyaman, Kars, Şırnak, Giresun başta olmak üzere Ülkemizde toplamda 50 okulun mescit halıları ve tadilatları yapıldı. Bu ve buna benzer daha pek çok alanda yardım ve hayırlarımız devam ediyor” dedi.
ECDAD YADİGÂRLARINI YAŞATIYORUZ
Sivas Meydan Cami restorasyonu ile ilgili iddialara da yanıt veren Ağbektaş, “Derneğimiz kuruluş amaçlarından biriside kültür mirasımıza sahip çıkmaktı. Bu nedenle de tarihi Meydan Cami’nin restore edilmesi gerektiğini düşündük ve restorasyon işleminin finans kısmını derneğimizin üstleneceğini Vakıflar Genel Müdürümüze ilettik. Kendileri de olumlu karşıladı. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzle de bir protokol hazırlayarak işin ehli olan, restorasyon tecrübesi bulunan bir firmamız ile restorasyon işlemine başladık. Derneğimiz bu süreçte restorasyon işinin sadece finans kısmıyla ilgilenmektedir. Restorasyon sürecinin denetimi ve incelenmesi Vakıflar Bölge Müdürlüğümüze ait. Bir sadece yapılacak işin maddi kısmını karşılayacağız. Gündeme gelen iddialar bizleri üzdü” şeklinde konuştu.
Editor : Demet KARAKUŞ