Erhan CEYLAN/
İşsizliğin her geçen gün arttığı ilimizde işsizlik rakamlarının düşürülmesi ve istihdamın arttırılmasına yönelik çalışma yürüten İŞKUR İl Müdürlüğü, işverenlerin ihtiyaçlarını tespit etti.
Adeta reçete niteliğindeki tespit raporunda 8 ayrı meslekte ciddi oranlarda istihdam sıkıntısı yaşandığı ortaya çıktı. İŞKUR İl Müdürlüğü´nden yapılan açıklamaya göre, ilimizde 683 işyerinde İşgücü Piyasası Araştırması gerçekleştirildi.
Söz konusu işyerleri ile yüz yüze yapılan görüşmelerde, şehirde en fazla işyerinin inşaat sektörü olduğu bildirildi. İnşaat sektörünü ise toptan ve perakende ticaret ve imalat sektörü izledi.
HER 5 İŞYERİNDEN 1´İ İŞÇİ ARIYOR
Araştırma sonuçlarına göre, ilimizde 20+ istihdamlı işyerlerinin yüzde 17,6´sında açık iş olduğu tespit edildi. Bir başka ifadeyle Sivas´ta her 5 işyerinden 1´i işçi arıyor. Kent genelinde ise işyerlerinde çalışan her 98 kişiye karşılık yaklaşık olarak 2 kişilik doldurulmayı bekleyen açık iş pozisyonu bulunuyor. İŞKUR İl Müdürlüğü´nün yaptığı araştırmaya daha detaylı bakıldığında Sivas´ta en çok aranan açık iş pozisyonunun başında makineci (dikiş), iplik eğirme operatörü ve reyon görevlisi geldi.
10 İŞVERENDEN 1´İ AKRABA YARDIMIYLA İŞÇİ BULUNUYOR
683 işverene yönelik yapılan araştırmada işverenlerin talep ettikleri açık işlerin çoğunluğu İŞKUR ve kendi çalışanları aracılığı ile yapıldığı ortaya çıktı. Buna göre Sivas´ta her 10 işverenden 1´i akraba, eş, dost yardımıyla, 9´u ise İŞKUR kanalıyla işçi buluyor.
MERMERCİLİKTE İSTİHDAM SIKINTISI
Araştırma kapsamında 20+ istihdamlı işyerlerinin yüzde 37,7´sinde en az bir meslekte eleman temininde güçlük çekiliyor. Eleman temininde güçlük çekilen mesleklerde ise ilk 8 sırayı mermer işçisi, gaz altı kaynakçısı, iplik eğirme operatörü, aşçı, plastik doğramacı, garson, taş ve tuğla duvarcısı ve inşaat mühendisi oluşturdu.
İŞVERENLERİN ?İSTİHDAM´ UMUDU
İŞKUR İl Müdürlüğü, işverenlerin 2018 Nisan ayı sonuna kadar istihdamların yüzde 3,6 oranında artacağını öngördüğünü bildirdi. Beklenen en fazla net istihdam artışının finans ve sigorta olduğunu vurgulayan İŞKUR, bu sektörü inşaat, ulaştırma, depolama, kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor, çağrı merkezi müşteri temsilcisi, sıvacı ve satış danışmanlarının izlediğini kaydetti.
Editor : Haberpanelim