Yönetim kurulu üyeleri ile birlikte merkeze bağlı bazı köylerde hasata başlayan çiftçileri ziyaret eden Ziraat Odası Başkanı Çetindağ, bu sezon hububat veriminin geçen yıla göre artış gösterdiğini belirterek, ?Verim iyi ama yetersiz, Sivas´ta rekoltenin 600 ila 750 bin ton civarında olmasını bekliyoruz. Hasat sezonu hayırlı olsun? dedi.
GİRDİ PAHALI, FİYAT DÜŞÜK
Bu sezonda buğday ve arpa fiyatlarının çok düşük olduğunu, buna karşı özellikle dövizdeki hızlı artış nedeniyle gübre fiyatlarının ikiye katladığını vurgulayan Başkan Çetindağ, ?Girdilerimiz çok arttı, mazot 6 bine yaklaştı, gübrenin tonu 2 bin 400 civarında. Bu şartlarda tarım ve üretim yapmak çok zor. Köylerde insanları tutmakta hergeçen gün güçleşiyor. Yeni Tarım Bakanımızdan ve hükümetimizden büyük beklentilerimiz var. Tabanın sesini dinleyerek acilen yeni düzenlemeler yapılmalı, teşvikler ve destekler yeniden düzenlenmelidir?dedi.
Nurettin ÇUKURYURT
Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, başlayan hasat sezonu ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunarak, ?Verim iyi ama yetersiz, bu seneki rekoltenin 600 ila 750 bin ton civarında olmasını bekliyoruz. Mayıs ve Haziran yağışları bazı bölgelerimiz için çok faydalı oldu.?dedi.
Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte hasada başlayan merkeze bağlı bazı köylere giderek çiftçilerle görüşen, biçerdöverleri ve hasatı kontrol eden Başkan Çetindağ, Arpa ve buğday veriminin geçen yıla göre iyi olduğunu ifade ederek, ?Dönüme 200 ila 350 kilo civarında ürün alınıyor. Bu rakam Sivas şartlarına göre iyi ama yetersiz. Daha kaliteli ve daha verimli türde tohumluk ekimi yapılmalı. Bunun için tarım kuruluşları daha aktif olmalı. Çiftçiye sağlanan desteklerde artırılmalı?dedi.
?FİYATLAR YETERSİZ?
Açıklanan buğday ve arpa taban fiyatlarının yetersiz olduğunu, çiftçinin kilo başına girdisinin 80 kuruşa çıktığını, buna karşın buğday fiyatının yemlikte 87, ekmeklikte 85-90 ve makarnalıkta da 95-110 kuruş civarında olduğunu vurgulayan Başkan Çetindağ, ?Yöremizde daha çok yemlik ve ekmeklik buğday ekiliyor. Burada çiftçiye kalan para kilo başına 1-2 lira dolayında. Girdiler çok pahalandı. Mazot 6 liraya dayandı. Gübrenin tonu da 2 bin 400 lira civarında. Bu şartlarda çiftçilerimizin kazanması çok zor. Bu nedenle köylerde bu insanları tutmakta her geçen gün güçleşiyor? dedi.
?LİSANSLI DEPOLAR?
Hasat sezonunun çiftçilere ve yöremize hayırlı olması dileğinde de bulunan Başkan Çetindağ, Kangal ve Şarkışla´da lisanslı depo uygulaması başlatıldığını, Hafik´te de yakında başlanacağını, çiftçilerin ürünlerini buralarda emanete bırakarak, bir-iki ay sonra o günkü fiyattan satabileceklerini hatırlatarak, ?Çiftçilerimiz burada stopaj, sigorta ödemeyecek, nakliye desteği alabilecek?dedi.
?BEKLENTİMİZ ÇOK?
Özellikle bu yıl dövize dayalı olan gübre ve mazot fiyatlarının çok arttığını, bu nedenle çiftçilerin girdilerinin önceki dönemlere göre çok daha yüksek düzeyde arttığını da dile getiren Başkan Çetindağ, yeni Tarım Bakanı ve yeni Hükümetten beklentilerinin yüksek olduğuna vurgu yaparak, ?Havza bazlı üretim ve desteklerin günün şartlarına göre yeniden düzenlenmesini ve çiftçilerin yükünün hafifletilmesini istiyoruz. Yeni kabineden beklentimiz çok?dedi.
?SERTİFİKALI DESTEĞİ NE OLDU ??
Geçen yıl ekim ayında bazı çiftçilerin ektiği sertifikalı tohum desteklerinin hasatın başlamasına rağmen ödenmediğini, bu nedenle de ayrı bir sıkıntı yaşandığını belirten Başkan Çetindağ, ?Tonu 1650 liraya sertifikalı tohum alıp eken çiftçimiz, 425 liralık desteği, halen alamadı, ektiğimiz tohumu biçmeye başladık ama destek hala ödenmedi. Bu ödemelerin çok daha kısa sürede yapılmasını bekliyoruz. Bir yıl sonra verilecek destek, eriyip gitmiş durumda.?dedi.
Editor : Haberpanelim