USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?İYİ DİNLENMİŞ ETİN RAF ÖMRÜ ARTAR?

?İYİ DİNLENMİŞ ETİN RAF ÖMRÜ ARTAR?

?İYİ DİNLENMİŞ ETİN RAF ÖMRÜ ARTAR?
02-08-2019 01:03
Google News

Hayrullah AĞKAŞ

Kurban Bayramı yaklaşırken kurban kesimi ve etin muhafazası ile ilgili önemli açıklamalar yapan Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Seyda Şahin, kurban kesiminde ve kurban etinin tüketiminde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Sağlıklı kesim, işleme ve muhafazası için gerekli tedbirler alınmasının önemine değinen Dr. Öğr. Üyesi Şahin, ?Tüketicinin korunmasına kadar giden gıda güvenliği zincirinin kırılmaması gereklidir. Kurbanlık hayvan kesimlerinde öncelikli olarak veteriner hekim tarafından kontrolü yapılan ruhsatlı mezbaha, kombina veya belediyelerin bu amaç için tahsis ettiği geçici kesim yerlerinin tercih edilmesi önemlidir. Aynı anda çok sayıda hayvanın kesilmesi gerek halk sağlığı gerekse çevre sağlığı açısından ciddi sorunları beraberinde getirmektedir. Bayramının birinci gününde kurban kesim alanlarında aşırı yoğunluk yaşanmaması için, kurban kesiminin diğer günlerde yapılabileceği, bu şekilde daha sağlıklı bir hizmet alınabileceğini unutulmamalıdır? dedi.

?KURBANI İŞİNİN EHLİ

KASAPLAR KESSİN?

Kurbanlık hayvanların hayvan refahı kurallarına uygun olarak, kesim öncesinde mutlaka dinlendirilmesi ve sindirim sisteminin boşalması için kurbanın 8-12 saat aç bırakılması gerektiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Şahin, kesim işleminin de işin ehli kasaplar tarafından, hayvan strese sokulmadan en kısa sürede yapılmasının altını çizdi.

Kesim anında hayvanın kanının çok iyi akıtılmasının etin muhafazasında öncelikli olduğunu anlatan Dr. Öğr. Üyesi Şahin, ?Kan mikroorganizmalar için iyi bir ortam oluşturacağından kanı iyi akıtılmamış hayvanların eti dayanıksız olur ve çabuk bozulur.? diye konuştu.

KURBAN ETLERİ

İYİ DİNLENDİRİLMELİ

Kurban etlerinin iyi dinlendirilmesinin etin kalitesi, raf ömrü ve besleyici değeri için de son derece önemli olduğunu kaydeden Şahin, ?Hayvan kesildiği anda et kas olup dinlendirildikten yani olgunlaştırıldıktan sonra et özelliğini kazanmaktadır. Kurban etleri, imkân varsa kesim yerlerinde dinlendirilmeli yoksa eve getirildikten sonra parçalar halinde tepsilere yerleştirilmeli, serin bir yerde etin yeterince oksijen alması sağlanarak, kesim sıcaklığının 14-20°C´ye düşmesi beklenmelidir. Bu süre 5-6 saati geçmemeli ve daha sonra bu etler +4°C´ye buzdolabına kaldırılmalıdır? ifadelerini kullandı.

?KULLANIM MİKTARINA

GÖRE AMBALAJLAYIN?

?Kurban etlerinin muhafazası da oldukça önemlidir? diyen Dr. Öğretim Üyesi Şahin, ?Kurban etleri kullanım miktarlarına göre ambalajlanarak kıymalık, kızartmalık ve haşlamalık olarak sınıflandırılarak saklanmalıdır. Hemen tüketilmeyecek etler buzdolabı koşullarında bekletilmeli, derin dondurucuya alınmalı veya kavurma yapılarak muhafaza edilmelidir. Kurban etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5-6 gündür. Bu süre kıyma ve iç organlarda ise 1-2 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18°C muhafaza edilmelidir. Etin derin dondurucuda saklama süresi 4-6 aydan fazla olmamalıdır? şeklinde konuştu.

Dr. Öğr. Üyesi Şahin, ?Veteriner Hekimler olarak bizler halk sağlığının ve hayvan sağlığının en üst düzeyde korunmasını, hayvanların, hayvan refahı ve hijyen kurallarına uygun olarak kesilmesini, Kurban Bayramının kurban ruhuna uygun bir şekilde kutlanmasını temel amacımız ve görevimiz olarak saymaktayız? diye konuştu.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
22.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü