USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Jel Tırnaklar Tehlike Saçıyor

Son dönemlerde ortaya çıkan ve birçok kadının hayatını kolaylaştıran jel tırnaklar sürekli oje sür çıkar derdine son vererek bakımlı ve güzel tırnaklar için pratik bir çözüm sunuyor. İşlemler sırasında uygulanan yöntemler ve kullanılan kimyasallar ile ojeler uzun süre bozulmuyor ama sağlığımız biz hiç farkında olmadan büyük zarar görüyor.

Jel Tırnaklar Tehlike Saçıyor
25-04-2023 17:15
Google News

Suya dayanıklı olması nedeniyle özellikle yaz aylarında tercih edilen, sürekli soyulan ojeleri yenilemek zorunda kalmadan haftalar boyunca bakımlı tırnaklara sahip olmayı sağlayan jel tırnaklar son dönemde çok popüler.

Ne var ki çoğu insan bu işlemi yaptırırken ne kadar sağlıklı olup olmadığını hiç sorgulamıyor ve hiç farkında olmadan sağlığını riske atıyor. 

JEL OJELER HAYAT DEĞİŞTİREN ALERJİLERİ TETİKLİYOR

İngiltere'de geçtiğimiz haftalarda jel ojenin yan etkilerine ilişkin resmi bir soruşturma yapıldı ve bu işlemin tetiklediği 'hayat değiştiren' alerjilere dikkat çekildi.

Dermatologlar bu işlemlerin eğitimli tırnak uzmanlarına yaptırılması konusunda uyarırken, jel tırnak yaptırmanın ileride katarakt, eklem protezi veya diş tedavisi gibi bazı ameliyatları olmalarına engel olabileceğini ifade etti. Jel ojelerin tetiklediği 'hayat değiştiren' alerjileri yaşayan insanların sayısında bir artış olduğu da bildirildi.

Uzmanlar, jel ojelerdeki 'metakrilatlar' olarak bilinen kimyasalların cilde sızarsa alerjik reaksiyona neden olabileceğini, bunun da tırnakların gevşemesine ve ciltte şiddetli, kaşıntılı bir döküntü oluşmasına neden olabileceğini belirtti. Bu reaksiyondan mustarip kişiler, dolgu ve kalça protezi gibi ameliyatlarda rutin prosedürlerde kullanılan bir kimyasala maruz kalamıyor.

Evde kullanılan jel manikür kitleri de aynı şekilde risk taşıyor. Tırnağa sürülen cilanın sertleştirmesi için ultraviyole lambanın altında yeterince uzun süre tutulmayan tırnaklar, ağrılı alerjik reaksiyonu tetikleyebiliyor.

Salonlardaki teknisyenlerin yeterince eğitim almadığı durumlarda, orada yapılan işlemlerde de aynı risk söz konusu. Bu nedenle İngiltere'deki tanınmış dermatologlar, bu trendler hakkında herkesi uyarıyor.

Jelde kullanılan ve metakrilatlar olarak bilinen kimyasallar, tırnakların gevşemesine veya deride ciddi derecede kızarıklık ve kaşıntılı oluşmasına neden olabilir. Jel manikür uygulanırken her bir jel tabakasını sertleştirmek için kullanılan ultraviyole lambalar yeterince uzun süre uygulanmadığında veya ekipmana yeterli bakım yapılmadığında bu kimyasallar cilde girebilir. 

ÖMÜR BOYU SÜREN DUYARLILIĞA NEDEN OLABİLİR

İngiliz Dermatolog Dr. Deirdre Buckley, geçtiğimiz günlerde BBC'nin 'Today' programına konuk oldu ve bu jel oje trendinin tırnakların gevşemesinden düşmesine kadar birtakım değişikliklere neden olabileceğini; yüzde, boyunda ve göğsün üst kısmında şiddetli kızarıklıklara, parmaklarda yara veya şişliklere yol açabileceğini söyledi ve ekledi: 

“Tırnaklarınızı kollarınıza veya yüzünüze değdirmek bile semptomların bu bölgelere yayılmasına neden olabilir. Nefes almakta güçlük çekilebilir, astım krizleri tetiklenebilir. Daha da kötüsü, vücut akrilatlara karşı daha duyarlı hale gelebilir, bu da diş hekimliğinde, diyabetik veya ortopedik cerrahide kullanılan bazı işlemlere karşı ömür boyu süren duyarlılığa neden olabilir.”

Dr. Buckley, oje kullanımı nedeniyle metakrilata maruz kalan hastalar da dahil olmak üzere metakrilat alerjilerinin kalça protezlerinin gevşemesine neden olduğunun bildirildiğini de sözlerine ekledi.

Cilt metakrilatlara maruz kaldığında, vücut artık akrilatları tolere etmez yani alerjisi olan insanlara bu kimyasalların kullanıldığı tıbbi prosedürler uygulanamaz. Bu kimyasallar, diş hekimliğinde kullanılan beyaz dolgularda ve emaye diş kaplamalarında, diyabetik glikoz sensörlerinde ve insülin pompalarında da var. İşte bu nedenle gelecekteki olası tıbbi bakım için ciddi sonuçları olabilir.

Dr. Buckley, jel veya akrilik tırnak takarak duyarlı hale gelen hastalarda gelişen alerjinin diş tedavisinden sonra yüz şişmesine yol açabileceğini söyledi ve ister salonda ister evde uygulansın, insanların yapay tırnak ürünlerinin potansiyel risklerinin farkında olması gerektiğini vurguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
02.07.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü