Yüksel MENEKŞE
Üretim çeşitliliği konusunda bilgi alışverişi yapmak ve tanışmak amacıyla vali yardımcıları eşleri, ilçe kaymakamları eşleri, girişimci kadınlar ile ilimiz merkez ve ilçelerden gelen kadın kooperatifleriyle Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu tarafından hazırlanan programa katılan Zeynep Akkiraz Ayhan, kadınlarla bir araya gelerek istişarelerde bulundu. Düzenlenen programda ilk olarak konuşan Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Meziyet Genç, Sivaslı üretken kadınlara çıktıkları bu yolda başarılar diledi.
Programda konuşan Akkiraz Ayhan ise, “Biz kadınlarımızı güçlendirmeden, onlar üretime dâhil olmadan devletin yükselişi söz konusu olamaz. Bu nedenle sizleri sürece dâhil etmek istedik. Tabi ki girişimcilik zor bir iş. Özellikle bunu sürekli bir deneyim yanılma gibi düşünün. Zor oluyor. Ve girişimcide bulunması gereken en önemlisi heves. Hevesten sonra mutlaka dayanıklı olması lazım, sağlam sinirleri olması lazım, kararlı olması gerekiyor. İş bilirlik olması lazım ve pazarlama yöntemlerini çok iyi bilmesi gerekiyor. Bu yöntemleri göz önüne alarak sizler için Valilik olarak girişimci kadınlar akademisi kurduk. İnşallah orada da her türlü sorunlarınızda, destek almak istediğiniz konularda her şekilde destek olacağız. Bu girişimcilikte pes etmemek gerekiyor. Bir girişimciyi kaybettiren şey aslında başarısız olması değil hevesinin ve isteğinin kırılmış olması.” dedi.
"Hevesiniz ve isteğiniz daim olduğu sürece her zaman kazanacağınıza inanıyorum. Bu konuda her zaman yanınızdayız." diyerek sözlerini tamamlayan Hanımefendi Ayhan, güzel bir program olmasını diledi.
Kadın istihdamının artmasında ve kırsal alanda yaşayan kadınların ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarında etkili olan kadın kooperatifleri temsilcileri program sonunda söz alarak amaçlarına, gösterdikleri çabaya ve hislerine değinerek, destek verenlere teşekkür ettiler.
Programın ardından Zeynep Akkiraz Ayhan, katılımcılar, kadın kooperatifleri ve girişimci kadınlarla birlikte, Tarihi Sivas Valiliği Binasında kentin tarihine, geleneklerine ve kültürüne ışık tutan materyallerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan, bölgenin en önemli müzelerinden biri olan Sivas Şehir Müzesini gezdi. Programlar kapsamında heyet, Sivas Valisi Salih Ayhan’ı da makamında ziyaret etti. “Üreten kadınlar, kazanan yarınlar olacak…” diyen Sivas Valisi Salih Ayhan; gayret gösteren, ‘Ben de Varım!’ diyen tüm kadınlarımıza desteğin devam edeceğini söyledi.
HALK EĞİTİME ZİYARET
Kadın kooperatifleri ve girişimci kadınlarla birlikte Sivas Halk Eğitim Merkezini de ziyaret eden Hanımefendi Ayhan ve beraberindekiler, Halk Eğitim Merkezi’nde bulunan kursları gezdiler. Kadın kooperatifleri Halk Eğitim Merkezi ziyaretinde faydalanmak istedikleri, devam eden kurslar ve yapılan el işi ürünleri hakkında usta öğreticilerden ve kursiyerlerden de bilgi aldı. Hanımefendi Ayhan ve beraberindekiler, kadın kooperatifleri ve girişimci kadınlarla birlikte, 1902 yılında II. Abdülhamit’e izafeten Hamidiye Mektebi olarak inşa edilen, 1961 yılından itibaren Yarı Açık Ceza Evi olarak kullanılan ve 2021 yılında müze olarak hizmete açılarak adından çokça söz ettiren, Sivas Sanayi Mektebi Müzesini de ziyaret ettiler. Hanımefendi Ayhan ve beraberindekiler, Sivas'ın kültürel mirası, geleneksel el sanatlarının uygulama atölyelerini de yerinde inceleme fırsatı buldular.
GIDA GÜVENLİĞİ ELE ALINDI
Son olarak kadın kooperatifleri ve girişimci kadınlar, Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde Gıda ve Yem Şube Müdürü olarak görev yapan Seda Türkkaş'ın "Gıda Güvenliği" konulu eğitim programına katıldı. Güvenilir gıda nedir, hijyen ve gıda hijyeni ne demek, hijyen kurallarına neden uyulmalı, işletme körlüğü ve işletme körlüğü engellenebilir mi gibi sorulara yanıt veren sunumunu gerçekleştiren Gıda ve Yem Şube Müdürü Seda Türkkaş, “Her birinizi gıda işletmecisi olarak görüyoruz.” dedi. Sunum sonrası Buruciye AŞ Genel Müdürü Mustafa Altun ile Buruciye AŞ çalışanı Havva Aruk 9-14 Kasım 2021 tarihlerinde gerçekleşmesi planlanan İstanbul Sivas
Editor : Haberpanelim