USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kalkım Neden Kalkınamıyor?

Sivas’ın turizm potansiyeline önemli katkı sunması beklenen  Kalkım Balıklı Kaplıcası'nda uzun süredir somut bir adım atılamıyor. Kangal ilçesine bağlı Kalkım köyünde bulunan kaplıcanın sağlık turizmine kazandırılması için yıllar önce başlatılan çalışmalarda bir arpa yol alınamadı.

Kalkım Neden Kalkınamıyor?
12-05-2024 13:33
SİVAS
Google News

DEMET KARAKUŞ

Sivas’ta yıllardır konuşulan ancak sadece lafta kalan projelerden birisi de  Kalkım Balıklı Kaplıca. Sedef hastalığına iyi gelen ve Kangal Balıklı Kaplıcası'nda bulunan "doktor balıklar”ın aynı ilçedeki Kalkım Balıklı Kaplıcası'nda da sağlık turizmine hizmet etmesi noktasında hazırlanan projenin ardından çok sayıda vali değişti.

2011’DE TURİZM MERKEZİ İLAN EDİLDİ

Kangal Balıklı Kaplıca, 2011 yılında Resmi Gazete’de yayınlanarak "Termal Turizm Merkezi" ilan edilmişti. İl Özel İdaresi tarafından 2017 yılında hazırlanan proje Bakanlık tarafından onaylanmıştı. Projenin hayata geçirilmesi noktasındaki en önemli adım olan acele kamulaştırma kararı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayı ile 2022 yılında alınmıştı.  Yıllardır turizme kazandırılacağı söylenen Kalkım Balıklı Kaplıca’da herhangi bir çalışma yapılmaması kamuoyu tarafından tepki topluyor.

Sivas’ın Kangal ilçesine bağlı Kalkım köyünde bulunan ve kentin sağlık turizmi açısından önemli bir yere sahip olan Balıklı Kaplıca, sedef hastalığı başta olmak üzere çeşitli cilt hastalıklarına iyi geliyor.  Dünyada tek olma özelliği taşıyan Kangal Balıklı Kaplıcası’nın ikizi olan Kalkım Kaplıcası içerisinde, Cyprinidae familyasına ait 4 adet balık türü bulunuyor. Ben balığı, yağlı balık, doktor balık, tatlı su kefali, kara balık hastalıklara derman oluyor.

KALKIM’IN SONU NE OLACAK?

Yurt içinden ve yurt dışından ziyaretçi akınına uğrayan doktor balıklar il ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Kalkım Balıklı Kaplıca da yıllardır turizme kazandırılmayı bekliyor. Bölgede uzun yıllar herhangi bir çalışmanın yapılmaması kamuoyunda tepki çekerken akıllara ‘Ne olacak bu Kalkım’ın sonu?’ sorusunu getiriyor.

KALKIM’DA SÜREÇ NASIL İLERLEDİ?

Kalkım Balıklı Kaplıcası 27955 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan kararla "Termal Turizm Merkezi" ilan edildi.   2017 yılında İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan proje Bakanlık onayına sunuldu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylandı. Kalkım Balıklı Köyü Projesi’nin hayata geçirilebilmesi için gerekli olan acele kamulaştırma kararı da  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile 2022 yılında alındı.

Sivas’ın eski Valisi Salih Ayhan, bölgenin turizme kazandırılması için çalışma başlatılacağını ve bu alanın turizme kazandırılması ile birlikte doktor balıkların yurt içi ve yurt dışından gelen hastalara şifa dağıtacağını söylemişti.

Sivas Valisi Yılmaz Şimşek de 2022 yılında bölgeyi ziyaret ederek çeşitli açıklamalarda bulunmuştu. Şimşek, “Kalkım Balıklı Köy Projemiz tamamlandığında, Sivas sağlık turizminde büyük bir mesafe alacaktır. Sağlık turizmini; kültür turizmi, kış turizmi ve termal turizmi ile ele alıp bütünleşmiş bir yapı olarak planlayacağız” ifadelerine yer vermişti.

Kalkım Balıklı Kaplıca kapsamında hazırlanan projenin içerisinde otel, apart evler, spor kompleksleri ve sosyal alanların bulunduğu kamuoyuna  duyurulmuştu ancak geçen süre zarfında herhangi bir filli çalışma yapılamadı. Yetkililerin Kalkım Balıklı Kaplıca projesindeki son duruma  ilişkin  kamuoyunu bilgilendirmesi bekleniyor.

sivas son dakika    sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
27.09.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü