Beste KURT/
Medicana Sivas Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Erdoğu, gelişen teknoloji ile birlikte kap hastalıkları gibi durumlarda yaşanan ölüm oranlarının düştüğüne ancak son yıllarda hasta sayısında ciddi oranlarda artış yaşandığına işaret etti.
Kalpte ritim bozukluğu ve kriz sonrası oluşan kalp yetmezliğine bağlı ani ölümlerin kalp pili ili korunabileceğini söyleyen Erdoğu, ?Nefes darlığı, çarpıntı, gece sırt üstü yatamama ve ufak bir egzersiz ile yorulma gibi durumlara karşı kalp pili takılan hastaların bu gibi olumsuz etkenlerin yanı sıra ani ölümden korunabilir. Kalp hastalıkları ülkemizde ve dünyada her geçen yıl daha artmaktadır. Bu oranların artmasındaki en önemli nedenlerden bir tanesi sigaradır. Özellikle ülkemizde çok yaygın olan sigara içiciliği kalp hastalıkların yanı sıra birçok hastalığa da davetiye çıkartmaktadır. İnsanlar artık kalp krizi geçirdiklerinde ölüm oranları düşmeye başladı. Çünkü hastalar artık anjiyoya daha hızlı bir şekilde girebiliyor. Bypasslar daha kolay yapılıyor. Anjiyoyu yapan merkez sayısının artması, bu gibi etkenlere karşı ölüm oranlarının düşmesini sağladı? diye konuştu.
?PİL HAYAT KURTARIR?
Birçok alanda olduğu gibi sağlıkta da teknolojinin her geçen gün geliştiğini kaydeden Dr. Erdoğu, pilin birçok merkezde takılabilen bir araç haline geldiğini belirterek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
?Sunulan bu sağlık hizmetinin artmasıyla beraber kalp krizinden sonra insanlar yaşıyor ama burada bir sorun karşımıza çıkıyor. Bu sorun ise kalp yetersizliğidir. Damar tıkandığında hemen ilk 20 dakika içerisinde kalp dokusunda geri dönülemez bir takım hastalıklar oluşmaya başlıyor. Özellikle sağlık merkezlerine geç müracaat etmiş hastaların damarları açıldıktan sonra karşımıza ilk çıkan tablo kalp yetmezliği oluyor. Yani nefes darlığı, çarpıntı, gece sırt üstü yatamama, ufak bir egzersiz ile yorulma gibi şikayetler kap krizi geçirmiş hastalarda çok sık rastlanıyor. İlaçla tedavi ettiğimiz gibi bu hastaları gelişebilecek ani ölüm, senkop, bayılma gibi bir takım durumlardan da korumamız lazım. Artık dünyanın her tarafında olduğu gibi ülkemizde de pil birçok merkezde takılabilen bir araç haline gelmiştir. Hastalarımızda kalp yetersizliğinin şiddetine göre ya da gelişebilecek bir takım ritim bozukluklarının türlerine göre pil takılması yaygınlaşmaya başladı. Bizim de bu tarz hastalarımız oldukça sık. Bazen hastalarımıza pilin ne işlev göreceği konusunu anlatmakta zorlanıyoruz. Ben hastalarımıza üzerinde durarak şunu söylüyorum. ?Pil sizi belki daha iyi yapmayacak ama pil sizi ani ölümden koruyacak´ Yani pili aracınıza yaptırdığınız sigorta gibi düşünün. Siz kaza yapmazsanız sigortanın size hiçbir katkısı yoktur. Ama durum tersine dönüp te kaza yapmanız halinde işe yarar. Pil de hastalarda ani ölüm dediğimiz kalp durması gibi bir klinik ortaya çıktığında devreye girer ve hastanın hayatını kurtarır. Hasta pil takındığında kendinin çok daha iyi olacağını sanıyor ama kesinlikle ani ölüm gibi bir durumu aklına getirmiyor. Yalnız kalp hastalarında, kalp yetersizliklerinde ani ölümü çok sık görüyoruz. Ben hastalarımızın bu şansını kullanmalarını tavsiye ediyorum.?
Editor : Haberpanelim