USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

KANGAL RES´E ONAY

KANGAL RES´E ONAY

KANGAL RES´E ONAY
12-10-2017 07:59
Google News

Türkiye´nin en büyük 7. rüzgâr santrali Kangal RES´e Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı´ndan onay çıktı. Yapılan incelemeler sonucunda tesisin açılmasında teknik bir sakınca bulunmadığını bildiren Bakanlık, kabulü yapılan tesise gerilim uygulanacağından can ve mal güvenliği bakımından önlem alınmasını istedi.

180 MİLYON EUROLUK YATIRIM

Ecetur tarafından Sivas´ta Kangal ve Gürün yolu üzerinde geliştirilen 128 MW´lik Kangal Rüzgâr Enerji Santrali´nin 180 Milyon Euro yatırım yapması öngörülüyor. 22 türbinden oluşan 44 MW´lik ilk fazı daha önce üretime geçen Kangal RES, 40 bin hane ve 150 milyonluk bir nüfusun elektrik ihtiyacını karşılayabilecek.

Erhan CEYLAN/

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kangal-Gürün ilçe sınırları içinde üretim tesisi olarak kurulan 128 MW lisans gücündeki Kangal Rüzgâr Enerji Santrali´nin üretim talebine yanıt verdi.

Bakanlığın talimatıyla 3 Ekim´de toplanan geçici kabul kurulu, yapılan incelemede tesisin açılmasında teknik bir sakınca bulunmadığını belirterek, talebi olumlu karşıladı.

Konuyla ilgili Geçici Kabul Kurulu Başkanı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Temsilcisi Hüseyin Özgül imzasıyla Valiliğe gönderilen yazıda, kabulü yapılan tesislere gerilim uygulanacağından can ve mal güvenliği bakımından gerekli önemlerin alınmasını istendi.

150 MİLYONLUK NÜFUSA

RÜZGÂRDAN ELEKTRİK

Daha önce devreye alınan ilk fazı ile 40 bin hane ve yaklaşık 150 milyonluk bir nüfusun elektrik ihtiyacının karşılanabileceği Kangal RES, yılda 55 bin tonluk karbondioksit salınımının da önüne geçebilecek.

Geçici Kabul Kurulu Başkanı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Temsilcisi Hüseyin Özgül imzasıyla Valiliğe gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi;

?Daha önce tadilat projeleri onaylanan Kangal Elektrik Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş.´nin Sivas ili Kangal ve Gürün ilçeleri sınırları içinde üretim tesisi olarak kurduğu 128 MW lisans gücündeki Kangal Rüzgâr Enerji Santralinin 100,7 mW kurulu gücündeki 50 ünitenin geçici kabulleri daha önce yapılmıştır. Bu kısmi geçici kabul kapsamında yer alan 7 adet rüzgâr türbin-generatör grubu gerilim ve gücündeki 7 adet ünite yükseltici trafosu ile bunların bağlı olduğu OG hücreleri ve yardımcı tesislerine ait geçici kabul işlemlerini yapmak üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı´nın 3 Ekim 2017 tarih ve 26485 sayılı emirleri gereğince toplanan kurulumuz, yapmış olduğu inceleme sonucunda bu tesisin işletmeye açılmasında teknik bir sakınca bulunmadığı kanısına varmıştır. Kabulü yapılan tesislere gerilim uygulanacağından can ve mal güvenliği bakımından gerekli önlemler alınmalıdır.?

Ecetur tarafından Sivas´ta Kangal ve Gürün yolu üzerinde geliştirilen 128 MW´lik Kangal Rüzgâr Enerji Santrali´nin resmi açılışı 2014´te Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz´ın katılımıyla açılmıştı.

Kangal Rüzgâr Enerji Santrali´nde 22 türbinden oluşan 44 MW´lik ilk faz daha önce üretime geçmiş ve 180 milyon Euro yatırım öngörülmüştü.

49 YIL ÜRETİM LİSANSI

Kangal, Gürün, Avşarören, Karaören, Mağara ve Böğrüdelik köyleri arasında yer alan Kangal RES´e EPDK tarafından 12 Nisan 2011 tarihinde ise 49 yıl süreli üretim lisansı verilmişti.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
02.07.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü