USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kaybeden Sivas Olur!

Sivaslı Aziz Vlas’ın mezar yeri ile ilgili tartışmalar devam ederken, bazı gruplar konuyu farklı bir noktaya çekmeye çalışıyor. Sivaslı Aziz Vlas’ın mezar yerinin Gökmedrese karşısında olmadığı ve yürütülen çalışmaların Ermeni lobisinin çıkarlarına hizmet ettiği iddia edildi. Ancak bu iddialar gerçeği yansıtmadığı gibi Sivas’ın kültür ve turizmi açısından önemli bir potansiyel olan Sivaslı Aziz Vlas ile ilgili çalışmaları da sabote ediyor.

Kaybeden Sivas Olur!
29-08-2024 09:06
SİVAS
Google News

HABER MERKEZİ

Yıllardır turizm noktasında potansiyelinin çok çok altında kalan Sivas, beklenen sıçramayı yapması için gereken argümanlara Sivaslı Aziz Vlas sayesinde ulaşmışken, sahte milliyetçilik duygularıyla hareket eden bir grup tarafından yıpratılmaya başladı. Sivas’ın tarihî ve kültürel mirasının bir parçası olan Sivaslı Aziz Vlas, Sivas’ı uluslararası bir üne kavuşturacakken belli gruplar tarafından yürütülmeye çalışılan propaganda ise Sivas’ın bir değerini daha kaybetmesine neden olacak.

SİVAS İÇİN ÖNEMLİ BİR POTANSİYEL!

Sivas, geçtiğimiz günlerde Sivaslı Aziz Vlas’ın anısına inşa edilen anıtla birlikte kültürel ve tarihî mirasını daha da güçlendirme fırsatı yakaladı. Sivaslı Aziz Vlas, Sivas’ın tarihi ve dini mirasında önemli bir figür olarak kabul edilirken bu anıt, Sivas’ın kültür, tarih ve inanç turizmine ciddi katkılar sağlayacak nitelikte.

ERMENİ DEĞİL HAKİKİ SİVASLI

Yürütülen kara propagandaya rağmen Sivaslı Aziz Vlas’ın kökeni hakkında yapılan araştırmalar ve tarihi belgeler, Sivaslı Aziz Vlas’ın Ermeni kökenli değil, Anadolu'nun yerli ve önemli bir şahsiyeti olduğunu ortaya koyuyor. Bu bağlamda, Sivaslı Aziz Vlas’ın Sivas’ın tarihi ve kültürel mirasının bir parçası olduğu vurgulanıyor. Sivas’ın tarihi dokusu ve kültürel mirası, son günlerde Sivaslı Aziz Vlas’ın mezar yeri üzerindeki tartışmalarla yeniden gündeme geldi. Gökmedrese’nin karşısında yer alan bu tarihi bölge, bazı gruplar tarafından konuya dair yapılan yorumlarla adeta merkez haline geldi. Bu gruplar, Sivaslı Aziz Vlas’ın mezar yerinin Gökmedrese karşısında olmadığını iddia ederek, yürütülen çalışmaların Ermeni lobisinin çıkarlarına hizmet ettiği yönünde eleştirilerde bulundu. Ancak, tarihî ve bilimsel verilerin, Sivaslı Aziz Vlas’ın Ermeni kökenli değil Anadolu kökenli önemli bir dini ve tarihi figür olduğunu açıkça ortaya koyduğu ifade ediliyor.

TÜM İNANANLARIN ORTAK DEĞERİ

Sivaslı Aziz Vlas’ın anısına inşa edilen anıtın, Sivas’ın tarihi ve kültürel mirasına büyük katkılar sağlayacak bir proje olarak öne çıktığı kaydedilirken, Bu anıtın sadece Sivaslı Aziz Vlas’ın anısını yaşatmakla kalmayacağı, aynı zamanda Sivas’ın turizm potansiyelini artırma yönünde önemli bir rol oynayacağı belirtildi. Anıtın Sivas’ın kültürel kimliğinin pekiştirilmesine ve bu değerlerin geniş kitlelere tanıtılmasına yardımcı olacağı aktarıldı.

Sivaslı Aziz Vlas’ın, Habib-i Neccar gibi tevhid inancını benimseyerek bu kutsal yol uğruna mücadele etmiş bir tarihi figür olarak öne çıktığı vurgulanırken İslamiyet’in henüz gelmediği bir dönemde, Allah’ın birliğine olan güçlü inancı nedeniyle çeşitli işkencelere maruz kalan Sivaslı Aziz Vlas’ın, sonunda bu inanç uğruna hayatını kaybettiği ve bu dönemde tevhit yolunda can vermesinin inananlar için büyük bir önem taşıdığı kaydedildi.

SİVAS’IN SIÇRAMA YAPMASI İÇİN ÖNEMLİ

Konuyla ilgili görüş bildiren uzmanlar, “Antakya'nın önemli figürlerinden biri olan Habib-i Neccar’ın, bölgenin inanç ve kültür turizmi üzerindeki etkisi herkes tarafından biliniyor. Antakya, Habib-i Neccar’ın mirasını, bölgenin kültürel ve turistik değerlerini artırmak için etkin bir şekilde değerlendirirken bu durum, Antakya’nın turizm potansiyelini artırarak önemli bir kazanım elde etmesine olanak tanıdı. Sivas’ın da benzer bir potansiyeli elinde bulunduruyor ve Sivaslı Aziz Vlas figürünün bu potansiyeli kullanma noktasında büyük bir fırsat sunduğu aşikar. Bu tarihi şahsiyetin Sivas’ın kültürel ve inanç turizmi açısından yeterince değerlendirilemiyor. Sivas’ın bu potansiyeli daha verimli ve etkin bir şekilde kullanmasının şehrin turizm profiline büyük katkı sağlayacağı şüphesiz bir gerçektir. Sivaslı Aziz Vlas’ın mirasının, Antakya’nın Habib-i Neccar’dan elde ettiği kazanımlar gibi, Sivas’ın kültürel ve inanç turizmine katkı sağlamasını mümkün. Hatta belki daha fazla kazanım sunacaktır. Sivas’ın Sivaslı Aziz Vlas’ı daha etkin bir şekilde tanıtmasının, Sivas’ı tarihi ve kültürel açıdan daha çekici hale getireceği de su götürmez bir gerçek.” şeklinde görüş bildirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Erdoğan
Erdoğan 2 hafta önce
https://turkdegs.org/kose-yazilari/cihat-yayci-sivasta-neler-oluyor/
Bu konu için Cihat Yaycı Paşa nın "Sivas 'ta Neler Oluyor? " Adlı Yazısını Lütfen Okuyalım , düşünelim ..
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
13.09.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü