Uğur YİĞİT
Kent merkezine 47 kilometre mesafede bulunan Kayalıpınar yerleşim yerinde, 2005 yılında başlatılan kazı çalışmaları sürüyor. Almanya Marburg Philipps Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Vuslat Müller Karpe başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında, bugüne kadar Hitit krallarına, prenslere ve memurlara ait çok sayıda mühür bulundu.
2014 yılında kazıda bulunan çivi yazılı tablet sayesinde de Kayalıpınar´ın Hitit kenti ´Samuha´ olduğu anlaşıldı. Hitit büyük krallarının, ülkeyi yönettiği merkezlerden biri olarak kabul edilen Samuha´daki çalışmalarda çıkarılan eserlerin çoğunluğu Sivas Etnografya Müzesi´nde sergileniyor.
Vali Salih Ayhan, Kayalıpınar´ı ziyaret ederek, kazı çalışmalarının devam ettiği alanda incelemelerde bulundu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Vuslat Müller Karpe´den bilgi aldı.
Çıkan eserler hakkında bilgi alan Vali Salih Ayhan, ?Hitit Krallarının konakladığı hatta ülkeyi yönettiği şehir olan Yıldızeli ilçesi Kayalıpınar´daki Samuha Antik Kenti´ndeki kazılarda çıkan mühür ve tabletlerle tarihe tanıklık etmeye devam ediyoruz. Kazılar sonrası amacımız bölgeyi ören yeri olarak turizme kazandırmaktır? dedi.
BİNLERCE BULLALA
ORTAYA ÇIKIYOR
Almanya Marburg Philipps Üniversitesi Öğretim Üyesi Kazı Başkanı Arkeolog Doç. Dr. Vuslat Müller Karpe ise Kayalıpınar´da 2018 ve 2019 kazılarında binden fazla M.Ö. 14 ve 13. Yüzyıldan kalma üzerleri mühürleriyle damgalanmış bullalar bulunduğunu ifade etti.
Sivas´ta çok önemli Hitit merkezleri olduğunu, bu merkezleri yazılı belgelerden tanıdıklarını söyleyen Karpe, ?Sivas´ta başka çok önemli Hitit merkezleri var, yazılı belgelerden tanıyoruz. Nerede olduğunu da tahmin ediyoruz ama hiç kazılmadı. Burada en az 6 tane tapınak var? dedi.
Kayalıpınar´ın coğrafi konumu nedeniyle yerleşiminin M.Ö. 3 binden itibaren bir taraftan Batı Anadolu Troya kültürüyle, diğer taraftan da Doğu Anadolu Karaz kültürüyle olan bağlantıları sayesinde bir köprü vazifesi gördüğünü ifade eden Karpe, Orta Tunç Çağına tarihlenen buluntular sayesinde yerleşmenin Erken Hitit Devrinden önce ufak bir pazar yeri ve daha sonra gelişerek büyük bir ticaret merkezi haline geldiğinin saptandığını açıkladı.
Arkeolojik kazılar sonucunda Kayalıpınar´ın Assur´a kadar uzanan geniş ticaret ağının bir durak noktası olduğunun tespit edildiğini dile getiren Kazı Başkanı Arkeolog Doç. Dr. Vuslat Müller Karpe, ?2014 yılındaki kazılarla Hitit çivi yazılı tablet sayesinde Kayalıpınar´ın Hitit kenti Samuha olduğu saptandı. Hitit tarihinde çok önemli bir rol oynayan bu şehir Hitit Büyük Krallarının konakladığı ve ülkeyi yönettiği bir merkez olma özelliğini de taşımaktadır? ifadelerini kullandı.
Editor : Haberpanelim